Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 oktober 2019

  Tung maskin tryggar efterfrågan på skog

  Gruvön

  Efter en bitvis tuff resa kunde Billerud Korsnäs på torsdagen inviga sin nya kartongmaskin i Gruvön. Investeringen på 7,6 miljarder kronor kan ses som en garant för efterfrågan på massaved i regionen för många år framöver.

  Stort, allt är stort när det gäller Billerud Korsnäs nya maskin, KM7, i Gruvön, Grums. Av över 1 miljon delar från 200 olika leverantörer har företaget plockat ihop en 355 meter lång och 17 000 ton tung maskin. I tre år har 1 200–1 500 personer arbetat på plats med att bygga och montera, och när KM 7 är i full drift ska den kunna spotta ur sig 550 000 ton kartong per år. Det motsvarar 100 miljoner en-liters mjölkförpackningar – om dagen.

   Billerud Korsnäs nya kartongmaskin är 355 meter lång och står i en 405 meter lång byggnad. På den 9 meter långa tambour-rullen i förgrunden rullas färdig kartong upp, 100 ton per rulle.
  Billerud Korsnäs nya kartongmaskin är 355 meter lång och står i en 405 meter lång byggnad. På den 9 meter långa tambour-rullen i förgrunden rullas färdig kartong upp, 100 ton per rulle. FOTO: Ulf Aronsson

  Kostsam pålning

  Totalt har bygget kostat 7,6 miljarder kronor, avsevärt mer än de ursprungligen budgeterade 5,7 miljarderna. Huvuddelen av merkostnaden kommer från markarbeten. Trots mätningar och provpålning enligt alla konstens regler visade sig det som först verkade vara berg på 25 meters djup inte alls vara det fasta underlag som behövdes. ”Ett äggskal” beskriver vd Petra Einarsson det som, och under det äggskalet fanns ytterligare 25 meter lera. Resultatet är att den över 400 meter långa byggnaden nu står på 12 000 pålar och under själva maskinen finns 800 stycken 52 meter långa specialpålar av betongklätt stål.

   Svensk skog på väg ut i världen. Fast Billerud Korsnäs använder både av barr- och lövmassa och en del av björken importeras från Baltikum.
  Svensk skog på väg ut i världen. Fast Billerud Korsnäs använder både av barr- och lövmassa och en del av björken importeras från Baltikum. FOTO: Ulf Aronsson

  Än så länge är maskinen under inkörning, full produktion väntas först 2023, men de första leveranserna har redan gått i väg till kunder. Förutom att själva maskinen ska trimmas in behöver den också fungera tillsammans med andra delar av bruket, massatillverkning, vattenrening med mera. ”Det är inte som att koppla in en ny diskmaskin”, som projektledare Maria Engnes formulerar det.

   Stort. Projektledaren Maria Engnes och driftingenjör Johan Isaksson ser små ut i det 18 000 kvadratmeter stora lagret. När kartongmaskinen går för fullt fylls det på två veckor.
  Stort. Projektledaren Maria Engnes och driftingenjör Johan Isaksson ser små ut i det 18 000 kvadratmeter stora lagret. När kartongmaskinen går för fullt fylls det på två veckor. FOTO: Ulf Aronsson

  Samma råvarubehov

  Investeringen innebär att produktionen vid Gruvöns bruk på sikt ökar från 725 000 ton till 850 000 ton kartong. Men det innebär inget ökat behov av massaved, volymökningen täcks med färdig CTMP-massa som i så fall köps in av andra tillverkare.

  Men den nya kartongmaskinen är en av de största och mest effektiva i sitt slag, och ersätter bland annat en maskin från 1930-talet, vilket troligen är en bra garant för efterfrågan på massaved i regionen många år framöver.

  Relaterade artiklar

  Till toppen