Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 mars 2019

  Tufft jobb väntar ny ordförande

  Ekonomiskt har Norrskog inte haft riktig vind i seglen sedan 2007, och för den som efterträder Gunnar Heibring väntar ett tufft jobb.

   Norrskogs sågverk i Krokom. Arkivbild.
  Norrskogs sågverk i Krokom. Arkivbild. FOTO: Hamperium Photography/TT

  ”Vi har lyckats med mycket under året, men inte med att tjäna pengar”. Så kommenterade Olof Söderström, Norrskogs VD, föreningens resultat för 2017 i ATL. Tyvärr stämmer analysen in på de flesta av de senaste åren. Under perioden 2008-2018 har Norrskog visat vinst tre gånger och haft ett sammanlagt rörelseresultat på minus 72 miljoner kronor. 2007 var det senaste riktigt bra året med en vinst på 180 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 10 procent.

  Norrskog är också den minsta av de fyra stora skogsägarföreningarna och varken medlemsantal eller ansluten areal har utvecklats positivt det senaste decenniet. Från norr trängs föreningen av expansiva Norra Skogsägarna och från söder av nygamla SCA, som fått upp ångan ordentligt efter delning och investeringar. Samtidigt har Norrskog de senaste åren fått slita med effekterna av både stormar och barkborreangrepp samt svårigheter med lönsamhet i träindustrierna inom NWP, med nedläggningar i Ocke, Ljungaverk och Sikås.

  Det går inte att klandra Gunnar Heibring som väljer att kliva av. Efter 25 år som förtroendevald, varav tolv som ordförande, börjar han närma sig pensionsåldern och har en längre tid fått kämpa i motvind. Men för hans efterträdare finns en rad frågor att ta tag i. Förutom ett vikande medlemsantal har VD Olof Söderström tidigare pekat på behovet av en högre virkesfångst men även interna effektiviseringar. Men för högre virkesflöde krävs bra priser, som vi just hade ifjol, eller fler och mer aktiva medlemmar.

  Även om föreningen äger skog till ett marknadsvärde av i runda slängar 700 miljoner kronor är det inte långsiktigt motiverat att driva den med nollresultat. Frågan är också vilka alternativ medlemmarna ser om föreningens utveckling inte kan vändas: En sammanslagning med Norra Skogsägarna, likt Skogsägarna Norrbotten gjorde 2005, eller att sälla sig till de två tredjedelar av Sveriges skogsägare som redan i dag står utanför föreningarna?

  Så det saknas inte utmaningar att ta tag i för Norrskogs blivande ordförande. Men för rätt person är det naturligtvis utmaningen som lockar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen