Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 november 2016

  Trots protester – avverkningsanmälningar blir kvar

  Det hjälper inte att skogsägare skriver och protesterar. Skogsstyrelsen tar inte bort avverkningsanmälningarna på internet.

   Skogsstyrelsen tänker inte ta bort avverkningsanmälningarna på internet.
  Skogsstyrelsen tänker inte ta bort avverkningsanmälningarna på internet. FOTO: Rolf Segerstedt

  Södras medlemmar fortsätter sin kamp för att få bort avverkningsanmälningarna från internet. Under början av hösten genomfördes ytterligare en aktion.

  – Det är ett otroligt starkt tryck från medlemmarna i den här frågan. De söker stöd från föreningen för att ändra på frågan, säger Göran Örlander som är strateg för hållbart skogsbruk på Södra.

  Offentlig handling

  Avverkningsanmälningar är en offentlig handling, men sedan februari i år är områden som anmälts för avverkning tillgängliga digitalt för allmänheten via Skogsstyrelsens kartor på internet.

  Skogsägarföreningarna protesterade genom att skicka brev, antagna vid respektive föreningsstämma, till myndigheten med krav om att de digitala publiceringarna ska tas bort.

  Skogsstyrelsen stod dock fast vid den digitala publiceringen med hänvisning till att det är bra med öppenhet eftersom skogen berör och intresserar många.

  Södra protesterar

  Men Södras medlemmar fortsätter att protestera.

  Under en månads tid i början av hösten hanterade Södra som ombud för skogsägarna drygt 300 avverkningsanmälningar. Södra passade på att fråga skogsägarna om de ville att anmälan skulle publiceras på internet. 97 procent sa nej.

  – Det är ett ingrepp i den personliga integriteten. Skogsägarna bedriver näringsverksamhet och det här är en onödig exponering, säger Göran Örlander.

  När avverkningsanmälan gjordes, begärde också skogsägarna att den inte skulle publiceras på internet.

  ”Vi godtog inte det”

  Men Skogsstyrelsen tog ändå inte bort den digitala publiceringen.

  – Vi godtog inte det, säger Patrik André som är chef för enheten för geografisk information på Skogsstyrelsen.

  Myndigheten har även fått in formella skrivelser från skogsägare som motsätter sig publicering på internet och hunnit pröva ett par fall gentemot Personuppgiftslagen. Skogsstyrelsen har dock kommit fram till att publiceringen inte strider mot lagen.

  Behöver insyn

  Södra är ombud för en skogsägare som skickat ett brev till Skogsstyrelsen, och påpekar bland annat att det inte finns någon annan affärsverksamhet vars verksamhet görs tillgänglig för allmänheten på det här viset.

  Patrik André säger dock att eftersom skogsägarna bedriver skogsbruk i frihet men under ansvar, behövs någon form av insyn. Skogsnäringen måste vinna förtroende hos allmänheten för sitt sätt att sköta skog.

  – Det får inte börja bli skämmigt att avverka skog. Det är ju jättenaturligt och bra att sköta skog och vi måste stå upp för det, säger Patrik André.

  E-tjänster

  I Skogsstyrelsens e-tjänster visar kartor vilka områden som anmälts för avverkning under de senaste fem åren. Ägar- och fastighetsuppgifter är inte tillgängliga på kartorna.

  Inför en avverkning ska en skogsägare anmäla denna till Skogsstyrelsen. Efter att en anmälan har skogsägaren fem år på sig att påbörja avverkningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen