Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 mars 2019

  ”Syftet med certifieringen måste bli tydligare”

  FSC har svårt att enas om en ny standard för mindre skogsägare.

  – Syftet med certifieringen måste bli tydligare och den måste bli enklare, inte mer detaljreglerad, säger Tomas Rahm, Södra.

   ”Man kan ju tro att vi jobbar med skog, men egentligen jobbar vi med människor. Och de måste entusiasmeras, få en ökad förståelse och målfokusering”, säger Tomas Rahm.
  ”Man kan ju tro att vi jobbar med skog, men egentligen jobbar vi med människor. Och de måste entusiasmeras, få en ökad förståelse och målfokusering”, säger Tomas Rahm. FOTO: Arkiv/Marie Henningsson

  FSC håller på att förhandla fram en ny standard för familjeskogsbruket. Men enligt Tomas Rahm, miljöchef på Södra och ledamot i FSCs styrelse, går det just nu trögt.

  – Förhandlingarna är parkerade. Vi har bollat tillbaka till styrelsen för handledning och de har möte i mitten på mars, säger han.

  Ingen samsyn

  Det är de olika avdelningarna inom FSC, de sociala och ekonomiska kamrarna samt miljökammaren, som inte lyckas komma till en samsyn om hur den nya standarden ska utformas.

  – FSC har blivit allt mer detaljrikt och administrativt tungt, vilket också uppmärksammats av FSC globalt. För att växa bland mindre skogsägare har FSC därför satt som mål att bli enklare och mer resultatorienterat, säger Tomas Rahm.

  Detaljrik

  Men hur anpassningen ska gå till finns det alltså olika uppfattningar om.

  – Vissa vill ha kvar detaljrikedomen medan vi inom den ekonomiska kammaren mer vill visa vad vi vill åstadkomma med certifieringen, den behöver bli tydligare och ge en större frihet.

  – Man kan ju tro att vi jobbar med skog, men egentligen jobbar vi med människor. Och de måste entusiasmeras, få en ökad förståelse och målfokusering, fortsätter han.

  Viktigt på marknaden

  För Södras produkter är FSC-certifieringen ett viktigt marknadsverktyg, enligt Tomas Rahm. I dagsläget är 66 procent av medlemsarealen FSC-certifierad och den andel av produkterna som kan FSC-märkas är proportionerlig mot andelen FSC-certifierat virke som kommer in till industrin.

  – Men egentligen handlar det inte om vad vi som förhandlar kommer fram till. I slutändan är det de enskilda skogsägarna som bestämmer om de vill ställa upp på det eller inte, de måste känna att mervärdet står i proportion till merarbetet, avslutar Tomas Rahm.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen