Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 april

  Transparent trä har blivit intelligent

  Forskare vid KTH har vidareutvecklat transparent trä så att materialet själv reglerar hur mycket värme som släpps igenom.

   När det transparenta träet svalnar blir det grumligare, medan det bli mer genomskinligt när det absorberar värme.
  Bild 1/2 När det transparenta träet svalnar blir det grumligare, medan det bli mer genomskinligt när det absorberar värme. FOTO: KTH
   Céline Montanari, forskarstuderande vid avdelningen fiber- och polymerteknologi på KTH och WWSC, är en av de ansvariga bakom den uppdaterade versionen av det transparenta träet.
  Bild 2/2 Céline Montanari, forskarstuderande vid avdelningen fiber- och polymerteknologi på KTH och WWSC, är en av de ansvariga bakom den uppdaterade versionen av det transparenta träet. FOTO: KTH

  För några år sedan lyckades forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) utveckla trä som är genomskinligt, precis som glas. Nu har de vidareutvecklat materialet så att det på egen hand kan reglera hur mycket värme det släpper igenom.

  Både värmer och kyler

  Céline Montanari, forskarstuderande vid avdelningen fiber- och polymerteknologi på KTH och WWSC, är en av de ansvariga bakom den uppdaterade versionen av det transparenta träet. Hon berättar att träet numera har bättre isolerande egenskaper som kan förhindra värmeförluster under vintern. Det omvända gäller också. När temperaturen stiger utomhus kan träet istället se till att släppa ut värme.

  Som grundmaterial till det genomskinliga träet har forskarna använt björk. Ligninet i träet har sen tagits bort eftersom det absorberar mest ljus. När ligninet är borta finns porösa utrymmen som fylls med en polymer som matchar träets brytningsindex och därmed gör det genomskinligt.

  Energilagrande

  För att ge materialet värmereglerande egenskaper har forskarna tillsatt ett energilagrande material, en icke-giftig och biologiskt nedbrytbar polyetylenglykol (PEG) som kan variera mellan att vara fast och flytande och lagra och ge i från sig stora mängder värme.

  Ett tänkbart användningsområde för det genomskinliga träet är som fönster och ljusinsläpp i byggnader. Det skulle dels innebära att själva materialet var förnyelsebart samtidigt energiförbrukningen minskade genom att materialet bidrar till att reglera temperaturen i byggnaden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen