Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 november 2017

  Träna hunden med radiostyrd viltattrapp

  Har din hund blivit skrämd i mötet med älg, vildsvin eller björn? Eller vill du prägla din unghund på ett speciellt vilt? Då kan det vara läge att träna på radiostyrda viltmodeller.

  Jakthundar behöver inte bli skadade eller sparkade för att negativa upplevelser under jakten ska bli ett livslångt trauma. Det räcker med att hunden blir skrämd vid ett enda tillfälle för att den aldrig mer ska komma tillbaka.

  – Jag tror inte folk förstår hur många obrukbara jakthundar det finns runt om i Sverige, säger Sten-Åke Rönnqvist.

   Med hjälp av Sten-Åke Rönnqvists radiostyrda modeller kan hundägare få klarhet i hur deras hundar reagerar i mötet med vilt.
  Med hjälp av Sten-Åke Rönnqvists radiostyrda modeller kan hundägare få klarhet i hur deras hundar reagerar i mötet med vilt. FOTO: Sten-Åke Rönnqvist

  För att råda bot på problemet monterade jägaren från Söderhamn en uppstoppad björn på en radiostyrd elrullstol. Ekipaget preparerades sedan med tygbitar med autentisk björnlukt. Intresset för att testa sina hundar på den naturtrogna björnmodellen var stort bland lokala jägare.

  Testar hundens beteende

  I takt med att fler började höra av sig tog Sten-Åke Rönnqvist även fram en vildsvins- och en älgmodell. Dessa rullande viltattrapper åker han i dag runt med på mässor och till jaktlag och jaktvårdskretsar i hela Sverige.

  LÄS MER: Skyddsjägare togs för terrorist

  En del ägare till sällskapshundar anmäler sig, men merparten är jägare som antingen vill testa hur hunden beter sig i mötet med vilt, alternativt få i gång en hund som tidigare blivit skrämd eller skadad under jakt. Deltagarna får även möjlighet till personlig coachning kring hur man bäst kommunicerar med sin hund under viltinteraktioner.

  – Det viktigaste i hundförarbiten är att man inte är för grov på rösten. Man ska viska så lågt man kan när man pratar med sin hund. Att skrika kan lätt uppfattas som en bestraffning vilket gör att hundarna blir fundersamma, säger han.

  Efter viltmötet är det viktigt att ta in hunden och sitta med den i någon minut. Efter cirka 45 sekunder brukar den börja slappna av.

  – Den minuten är otroligt viktig för hunden. Den blir en bekräftelse för hunden att den gör rätt, säger han.

   Sten-Åke Rönnqvist.
  Sten-Åke Rönnqvist. FOTO: Sten-Åke Rönnqvist

  LÄS MER: Skydda hunden mot arga svin

  I sitt arbete möter Sten-Åke Rönnqvist årligen flera hundra hundar och hundägare. Han har svårt att säga något generellt om vilka raser som hanterar viltattrapperna bäst.

  – Visst kan det skilja sig lite mellan olika raser, men jag har haft en tibetansk spaniel som varit bäst av alla under en kurshelg. Jaktinstinkten finns i varenda hund, säger han.

  ”Lycka att få i gång en skrämd hund”

  Sten-Åke Rönnqvist, som hållit på med hundtesterna sedan 2009, är i dag pensionär. Men några planer på att lägga ned har han inte:

  – Det är en fantastisk känsla när man kan vara med och få i gång en hund som tidigare blivit skrämd. Det är ren lycka, säger han.

  LÄS OCKSÅ: De rycker ut när olyckan är frammeLÄS OCKSÅ: Populär jakt tappar formenLÄS OCKSÅ: Nya regler för din A-traktorLÄS OCKSÅ: ”Polisen tog rubb och stubb”

  Sten-Åke Rönnqvist

  www.hundtest.com kan man läsa mer om Sten-Åke Rönnqvists attrapper och arbete, samt se på vilka platser han håller kurser.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen