Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 november 2017

  "Inga traditionella industrijobb"

  Första kvartalet 2019 ska Stora Ensos nya produktionslinje för KL-trä dra igång i Gruvön. Men redan nu börjar rekrytering till de nya tjänsterna.

   "Det är inte några traditionella byggjobb vi erbjuder", säger Pär Larsson om rekryteringarna till den nya KL-linjen i Gruvön.
  Bild 1/3 "Det är inte några traditionella byggjobb vi erbjuder", säger Pär Larsson om rekryteringarna till den nya KL-linjen i Gruvön. FOTO: Stora Enso
   KL-trä, korslimmat trä, eller CLT, cross laminated timber, är byggkomponenter som bjälklag och väggblock gjorda av korsvis limmade bräder i flera skikt.
  Bild 2/3 KL-trä, korslimmat trä, eller CLT, cross laminated timber, är byggkomponenter som bjälklag och väggblock gjorda av korsvis limmade bräder i flera skikt. FOTO: Stora Enso
   Sågverket i Grums har 110 anställda men behöver rekrytera 60 till som en effekt av investeringen i linjen för KL-trä.
  Bild 3/3 Sågverket i Grums har 110 anställda men behöver rekrytera 60 till som en effekt av investeringen i linjen för KL-trä. FOTO: Stora Enso

  60 nya tjänster, det är en av effekterna av Stora Ensos investering i en ny produktionslinje för KL-trä i Gruvön, Grums, som ATL skrivit om tidigare. KL-trä, eller korslimmat trä, är byggkomponenter som bjälklag och väggblock gjorda av korsvis limmade bräder i flera skikt.

  ”60 nya jobb i Grums är som om det skulle komma 6 000 nya jobb i Stockholm. Det är väldigt stort detta”, säger Pär Larsson, platschef för Gruvöns sågverk i ett pressmeddelande, och fortsätter:

  Högteknologi

  ”Det är inte några traditionella byggjobb vi erbjuder. Jobben är för människor som vill arbeta i en högteknologiskt innovativ bransch med den senaste tekniken och som vill driva på utvecklingen av bioekonomin i samhället.”

  Hittills är ett 20-tal av jobben utannonserade, och det rör sig om operatörer till den nya produktionslinjen för KL-trä men även till den befintliga såglinjen.

  Halv miljard

  Investeringen i KL-trä vid Gruvön uppgår till knappt en halv miljard kronor och kommer bli en av Europas största och mest moderna när den tas i drift under första kvartalet 2019. Produktionskapaciteten blir 100 000 kubikmeter färdiga produkter per år. Sågverket i Gruvön har en kapacitet på 350 000 kubikmeter per år plus 100 000 ton pellets och har 110 medarbetare.

  LÄS MER: Stora Enso investerar i KL-träLÄS OCKSÅ: Ökat träbyggande kräver investeringarLÄS ÄVEN: Norge hoppar på KL-trendenPREMIUM: Så kan skogsägare driva på träbyggandet

  Relaterade artiklar

  Till toppen