Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 augusti 2018

  Skogsbolag tar till unik åtgärd

  Den torra våren och sommarens många skogsbränder har satt skogsbranschen på hårda prov. Sveaskog har tagit till en unik åtgärd gentemot sina kunder.

  Sveaskog har förlorat 3800 hektar produktiv skogsmark i sommarens bränder. Det, tillsammans med försommarens torka, har tvingat bolaget till en ovanlig åtgärd.

  I slutet av juni och början av juli meddelade bolaget sina kunder att det fanns en risk att man inte skulle kunna uppfylla sina åtaganden.

  – Torkan och de efterföljande skogsbränderna har inneburit extraordinära omständigheter när vi inte har kunnat markbereda och avverka som förväntat. Vi tvingades att åberopa force majeure-klausulen som finns i alla våra avtal och vi meddelade våra kunder att vi på grund av de här omständigheterna riskerar att inte kunna fullfölja våra leveranser, säger Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog till ATL.

   Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog.
  Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog. FOTO: Torbjörn Esping

  Force majeure är en juridisk term som beskriver övermäktiga eller oförutsägbara händelser som kan påverka ingångna affärsavtal, exempelvis krig, bränder eller naturkatastrofer.

  –  Jag har aldrig varit med om att Sveaskog har behövt tillämpa force majeure-klausulen tidigare. De flesta kunder har visat förståelse för den allvarliga situationen. Vi jobbar hårt för att fullfölja våra avtal, och det är ännu för tidigt att säga om det verkligen kommer att bli några uteblivna leveranser, säger Viveka Beckeman.

  Hon förklarar att Sveaskog inte längre anser att bolaget befinner sig i en force majeure-situation eftersom det regnat och brandrisken är avsevärt lägre, men att det tidigare krisläget fortfarande kan komma att påverka leveranserna.

  – Läget är extraordinärt och det ställer krav på oss att tänka nytt. I Ljusdalsområdet har vi mycket brandskadat virke som kan vara riskfyllt att avverka, det ska också transporteras och sågas separat, så vi måste ändra våra rutiner. Mycket av det brända virket kommer att gå till Setras såg i Färila som ställer om för att hantera detta, men vi har ännu inte börjat skicka något dit.

   Både Sveaskog och privata skogsägare förlorade skog vid branden i Ljusdal.
  Både Sveaskog och privata skogsägare förlorade skog vid branden i Ljusdal. FOTO: Ulf Aronsson

  Den torra vår- och sommarsäsongen har varit tuff för skogsbranschen. Vädret bromsade arbetet med att markbereda och plantera på många håll i landet, och risken är stor att förseningarna även kommer att påverka höstsäsongen.

  – Det kommer att märkas framför allt i norra Sverige där säsongen för att markbereda och plantera på hösten är kortare. Tidsbristen gör att Sveaskog riskerar att återigen få kassera stora mängder plantor, säger Viveka Beckeman.

  LÄS OCKSÅ: Vad är skälig brandbevakningskostnad?LÄS OCKSÅ: Det här bör du tänka på om din skog har brunnit

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen