Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 mars

  Årets träd vakar över översvämmad by

  Bland bidrag från 16 deltagande länder har en 350-årig tall i Tjeckien utnämnts till Årets träd i Europa 2020.

   En 350-årig tall i tjeckiska Chudobín har utnämnts till årets träd i Europa 2020.
  En 350-årig tall i tjeckiska Chudobín har utnämnts till årets träd i Europa 2020. FOTO: EPA/Marek Olbrzymek

  I elva år har EPA, Environmental Partnership Association, arrangerat tävlingen Årets träd i Europa. Ursprungligen deltog fem länder men i år hade 16 europeiska länder skickat in sina nationella vinnare som tävlingsbidrag.

  Längsta strået drog en 350-årig tall i Chudobín, Tjeckien. Enligt legenden brukade djävulen sitta under trädet och spela fiol på nätterna, medan andra menar att ljudet bara var vindens vinande genom dalen. Men av dalen finns inte så mycket kvar sedan en damm byggts i floden Svratka 1947-1957. Dammen innebar också att byn Chudobín ställdes under vatten, och den ensamma tallen på en holme i vattnet ses nu som en väktare över den översvämmade byn.

  Med 47 226 röster hamnade det vinnande bidraget långt före tvåan, ett kroatiskt ginko-träd, som fick 28 060 röster. På tredje plats kom en rysk poppel med 27 411 röster.

  Sverige hade inget bidrag i tävlingen. Men kanske hade vi haft goda chanser att hamna på grön kvist: I finalen var årets vinnare det enda barrträdet, och där har ju Sverige ett omfattande urval.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen