Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 juli 2018

  Tjäna flis på grenar och toppar

  En ny webbkalkylator hjälper skogsägare att räkna ut hur det går att tjäna pengar på uttag av skogsbränsle.

   Att ta ut grenar och toppar vid en avverkning kan påverka tillväxten och ekonomin för skogsföretagare. Ett nytt webbverktyg som Skogforsk utvecklat hjälper till att räkna på lönsamheten.
  Att ta ut grenar och toppar vid en avverkning kan påverka tillväxten och ekonomin för skogsföretagare. Ett nytt webbverktyg som Skogforsk utvecklat hjälper till att räkna på lönsamheten. FOTO: Frida Jonson

  Skogforsk har tagit fram ett nytt webbverktyg som ska hjälpa skogsägare att räkna ut hur mycket skogsbränsle det går att ta ut ur ett bestånd vid avverkning och hur uttaget kan påverka ekonomin på längre sikt.

  Det nya verktyget kallas Flis för flis och finns tillgängligt i en webbversion via webbplatsen Skogskunskap. Det är enkelt att fylla i data för beståndet och sedan ser man vilka konsekvenser olika åtgärder kan få.

  Plus och minus med uttaget

  Skogsbränsle blir en intäkt som också kan ge billigare föryngring om hygget är rensat från grenar och toppar. Samtidigt finns en risk för ökade körskador när mindre ris används för att skydda marken. Uttag av skogsbränsle kan också påverka tillväxten och uttaget medför även att viktiga näringsämnen försvinner ur marken. Att kompensera näringsbortfall med askåterföring eller gödsling blir också en kostnad att ta hänsyn till för skogsägaren.

  – Med verktyget kan skogsägaren själv se konsekvenserna av olika alternativ. Resultatet visas bland annat i form av ett ”break-even”, det pris som skogsbränslet måste ha för att kompensera för kostnaderna, säger Staffan Jacobson, Skogforsk, som ligger bakom kalkylatorn i ett uttalande.

  Ögonöppnare för skogsägare

  – Det är meningen att Flis av flis ska öppna ögonen för att skogsbränsleuttag vid föryngringsavverkning, gallring eller i konfliktbestånd har fler effekter än att bara leverera energi till värmeverk eller annan industri. Lönsamheten är förstås mycket beroende av aktuellt bränslepris samt på sikt, vilken kalkylränta man väljer. Detta kan man själv räkna på i verktyget, säger Staffan Jacobson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen