Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2020

  Ny digital plattform för trävaror lanseras

  Lönsamheten i sågverksbranschen, och därmed för skogsägarna, kan öka med en ny digital plattform utvecklad i Sverige. Det menar skaparen bakom Timber Exchange.

   Tanken är att de parter som gör affärer genom Timber Exchange ska kunna se var de sågade trävarorna befinner sig i realtid under transporten.
  Tanken är att de parter som gör affärer genom Timber Exchange ska kunna se var de sågade trävarorna befinner sig i realtid under transporten. FOTO: Shutterstock/TT

  Amir Rashad, grundare av och vd för Timber Exchange, växte själv upp i träindustrin. Hans familj har exporterat sågade trävaror, främst till Nordafrika, i företaget Marosef i Täby sedan 1975.

  – Flaskhalsen är att det är så mycket manuell handpåläggning på det man kontrakterat på export, säger han.

  När Amir Rashad började jobba i familjeföretaget för 10 år sedan slogs han av hur manuellt arbetet var. Han hittade inget färdigt datasystem som skulle underlätta processerna, utan har nu i ett eget bolag, Centersource Technologies, utvecklat en egen digital plattform för sågverk, exportörer, importörer och speditörer inom handel med sågade trävaror.

  Tanken är att sågverk i hela världen ska starta ett konto på Timber Exchange. De kan bjuda ut poster och göra affärer med köpare direkt på plattformen. Eller så kan de registrera affärer som gjorts upp på mejl eller annat sätt. Sågverkens kunder kan genom systemet gratis hålla koll på sina beställningar.

  Satsat på övergrova stockar

  Systemet ger också möjlighet för sågverken att själva göra mindre affärer och kapa mellanhänder. Mindre partier till slutkunder säljs sällan då pappersarbetet enligt Amir Rashad är tungt när man delar upp skeppningar.

  Timber Exchange hjälper till med dokumentation så att allt blir rätt. Och låter aktörerna se var skeppet med de sågade trävarorna befinner sig i realtid.

  – Det vi har byggt är en plattform som automatiserar alla de mest manuella processerna i branschen, säger Amir Rashad.

  Han har varit runt och presenterat Timber Exchange hos sågverk, både i Sverige och utomlands.

  – Feedbacken har varit väldigt bra, hittills har vi 22 industriella kunder över hela världen, säger han och fortsätter:

  – Just nu har vi bara en kund i Sverige, men det är cirka 35 förhandlingar på gång. Vi talar med flera av de största sågverken i Sverige just nu.

  Timber Exchange är en plattform för sågade trävaror. Men Centersource har även planer på en tjänst för handel med rundved, som ska heta Log.supply och som primärt är inriktad på export av stockar till Kina. Tanken är att övergrova stockar som slumpas bort i Sverige och säljs med rabatt lokalt, ska kunna exporteras till köpare som föredrar stora dimensioner och de facto betalar en premie för övergrovt.

  – I stället för att sälja dem billigt lokalt är det bättre att sälja dem dyrare internationellt.

  För skogsägaren kan en ökad digitalisering i handeln med sågade trävaror innebära mer betalt, när sågverkets lönsamhet ökar. Enligt Amir Rashad kan man spara upp till 2 770 dollar per frakt i högre produktivitet och lägre avgifter.

  – Man behöver inte pressa skogsägaren lika hårt när man själv säljer till bättre pris.

  Trävaruföretaget ELE i Kilafors har stöttat med pengar till Timber Exchange i en minoritetsinvestering. ELE har 9 300 hektar skog, sågverk och egen tillverkning av pall och emballage.

  – Vi ser behovet av ökad digitalisering inom industrin för att bidra till en större effektivitet och konkurrenskraft, säger Maria Rylander, vd i Ele Trävaru.

  Centersource Technologies

  Centersource är en oberoende digital marknadsplats och automatiseringsplattform. Idén är att digitalisera den globala virkesförsörjningskedjan för trävaror och förenkla export/import, logistik, dokumentation och regelefterlevnad.

  Företaget har ett 30-tal anställda, med Amir Rashad som vd.

  Källa: Centersource Technologies

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen