Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 januari 2020

  ”Tillväxten kan öka med över 40 procent”

  Med 88 åtgärder kan tillväxten i skogen öka med 20 procent, enlig Skogsstyrelsen. Men enligt Skogforsk och SLU kan den öka med det dubbla med bara åtta åtgärder.

   Nyplantering.
  Nyplantering. FOTO: Ulf Aronsson

  – Tillväxten behöver öka, och grunden till det läggs i föryngringsarbetet.

  Det konstaterade Tomas Lundmark, professor vid SLU, under ett föredrag på Skogens Dag, som nyligen hölls i Stockholm.

  Och att det finns utrymme för förbättring backas av resultat från föryngringsundersökningar som gjorts av Skogforsk. Fel trädslag, fel planteringspunkt och hög avgång av plantor är några av problemområdena, enligt Isabell Bergkvist, programchef på Skogforsk.

  Bättre på allt

  – Gör vi det vi redan gör, fast bättre, kan vi öka tillväxten med 40 procent eller mer, sa Tomas Lundmark, och listade åtta förbättringsområden.

  Läs också: Ökad produktion kräver skogsägarnas insatserLäs också: Naturskyddsföreningen: ”En partsinlaga för skogsbruket”

  Vägen dit är enligt Isabell Bergkvist att använda digitala data och bättre informationssystem för att få en högre precision i skogsföryngringen.

  – Med en ökad produktion kan uttaget öka, samtidigt som det ger utrymme att bevara den biologiska mångfalden, sa hon.

  I publiken fanns P-O Wedin, tidigare VD för Sveaskog, som ville gå ännu längre och efterlyste ett nationellt mål på fördubblad tillväxt, men det var det ingen som nappade på.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen