Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 november 2019

  Tidskrävande beräkningar försenar ny referensnivå

  Slutredovisningen för SLU:s uppdrag att revidera referensnivån för avverkningar flyttas fram till 6 december.

   ”Redan från början flaggades det för en möjlighet till förlängning, och den har vi varit tvungna att utnyttja”, säger Johan Stendahl.
  ”Redan från början flaggades det för en möjlighet till förlängning, och den har vi varit tvungna att utnyttja”, säger Johan Stendahl. FOTO: SLU

  I dag skulle SLU ha slutredovisat regeringsuppdraget med att beräkna en reviderad skoglig referensnivå för brukad skogsmark i Sverige åren 2021–2030. Så blir det inte, utan uppdraget förlängs nu med två veckor till den 6 december.

  – Det har varit väldigt korta puckar för hela uppdraget. Redan från början flaggades det för en möjlighet till förlängning, och den har vi varit tvungna att utnyttja, säger Johan Stendahl, projektledare för uppdraget på SLU.

  Anmärkningar på Sveriges referensnivå

  Den skogliga referensnivån är en del av EU:s klimatarbete. Den ska användas för att mäta hur medlemsländerna lever upp till målet att den sektor där jordbruket och skogsbruket ingår ska ha nettonollutsläpp under perioden 2021 till 2030. EU-kommissionen hade anmärkningar på Sveriges tidigare referensnivå och SLU fick därför uppdraget att göra en revision.

  Att det dragit ut på tiden beror bland annat på att förarbetena har tagit tid, berättar Johan Stendahl:

  – Det är ju ett ganska invecklat och komplicerat rapporteringsarbete. Vi gör beräkningar på hela riksskogstaxeringen, så det är ganska omfattande. Sen är det komplicerat att genomlysa statistiken för avverkningsnivån. Där finns siffror både från riksskogstaxeringen och Skogsstyrelsen, och en svårighet är att få rättvisande ingångsdata.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen