Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 maj 2019

  Tävling i precist skogsarbete avgjord

  I drygt tre månader har flera maskinlag tävlat om att skörda så precist som möjligt. Nu har vinnarna i tävlingen utsetts.

   Granvikslaget bestående av Krister Lundin, Henrik Magnusson och Andreas Johansson
  Granvikslaget bestående av Krister Lundin, Henrik Magnusson och Andreas Johansson FOTO: Pernilla Widén/Svea Skog

  Sveaskogs tävling Precisionsjakten har pågått sedan februari och nu har tävlingen avgjorts. Vinnare blev Granvikslaget, som består av skördarförarna Krister Lundin och Henrik Magnusson samt skotarföraren Andreas Johansson, som till vardags arbetar i Närke kring Askersund.

  Omkring 230 maskinlag över hela Sverige har deltagit i tävlingen som går ut på att skörda så precist som möjligt.

  – Sveaskogs målsättning med Precisionsjakten har varit att öka fokus på kvaliteten i våra avverkningar och särskilt på mätnoggrannheten hos de maskiner som avverkar åt oss, säger Mattias Forsberg, produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Syd.

  ”Roligt att få uppskattning”

  Granvikslaget låg inte alltid etta i tävlingen och det var ett tajt race mellan lagen i topp.

  – Det var lite stressigt under sista månaden och vi låg ju inte etta under en lång tid. Men det var jättekul att vi lyckades vinna och det är roligt att få uppskattning för sitt jobb, säger Krister Lundin.

  Vad gör att ni just ni vinner?

  – Vi har en väldigt bra maskin, en Ponsse som är ny och med bra aggregat. Sedan hade vi lite tur då vi hade fin skog med många runda stammar, säger Krister Lundin.

  Måste mäta lika

  Även om Granvikslaget låg bra till hela tiden fanns det flera saker som var utmanande för laget.

  – Vi kör ju i skift jag och Henrik Magnusson, så det är ju viktigt att vi båda måste mäta lika så att det blir rätt. Man måste vara samspelta. En sak som kan ställa till det annars är om maskinen går sönder. Då måste man vara inne snabbt och kalibrera rätt, säger Krister Lundin.

  Maskinerna sätts på prov

  Utöver att Sveaskog vill uppmärksamma sina duktiga förare menar de även att tävlingen kan ses som ett bra tillfälle att testa ny teknik och utvärdera deras maskiner.

  – Vilka maskiner och aggregat som klarar att leverera bra mätning kontinuerligt under tuffa förhållanden är viktigt för våra kunder, eftersom vi därmed kan leverera exakt det de vill ha. Genom detta kan vi kolla hur vissa modeller eller märken presterar, säger Mattias Forsberg.

  Dessutom använder Sveaskog tävlingen som ett sätt att skapa bättre kommunikation mellan lagen och ledningen.

  – Många av våra förare efterfrågar tätare feedback på kvaliteten i sitt arbete och det här är ett sätt att möta det. Vi går från månadsrapporter till daglig återkoppling, och för våra många entreprenörer ökar det möjligheten att jämföra sig med snittet i den region där de verkar, säger Mattias Torger, produktionschef på Sveaskog marknadsområde nord.

  Precisionsjakten

  Tävlingen pågick mellan 1 februari och 30 april.

  Totalt tävlade 230 maskinlag över hela Sverige i två kategorier: Bäst resultat och Störst förbättring.

  Lagen körde 200 skördare från fem större maskintillverkare och använde ett 20-tal olika aggregatsmodeller.

  Relaterade artiklar

  Till toppen