Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 april 2017

  Så blir bävern en resurs

  BUTORP.

  Den kan ställa till stora problem där den dämmer och sätter jordbruksmark och skogar under vatten vilket skapar oro hos jord- och skogsägare. Men oftast är inte bävern ett stort problem utan en resurs i form av ett jaktbart vilt som kan jagas under våren när det annars råder jaktförbud på i stort sett allt annat. Häng med på bäverjakt!

   Bosse Nilsson på bäverjakt en tidig morgon i april.
  Bosse Nilsson på bäverjakt en tidig morgon i april. FOTO: Mari Nälsén

  Klockan är halv sex. Det ljusnar allt mer och snart är det möjligt att tyst tassa ned mot sjön. Det blir av naturliga skäl inte riktigt så tyst som man skulle önska eftersom löven täcker knastrande kvistar och torrt fjolårsgräs.

  Sjön ligger spegelblank, isen släppte för bara några dagar sedan och det ligger några isflak kvar här och var. Bosse Nilsson finner ett pass uppe på en bergklint med bra utsikt över bäverhyddan som ligger precis i vattenbrynet.

  – Det blir nog bra här, tror jag, säger han.

   Hyddan ligger precis vid vattenbrynet och har ingången under vatten. Ofta kan man se att bävern dyker in och ut genom att det syns en rad av luftbubblor.
  Hyddan ligger precis vid vattenbrynet och har ingången under vatten. Ofta kan man se att bävern dyker in och ut genom att det syns en rad av luftbubblor. FOTO: Mari Nälsén

  Längs sjökanten har bävern fällt flera björkar, därför är skogsägaren som äger marken glad över att Bosse Nilsson vill jaga bävern på hans mark. När bävern har sin hydda vid en sjö ställer den sällan till större problem. Men många fällda björkar kan efter några år leda till ekonomiska förluster.

  LÄS OCKSÅ Får riva bäverdammar

   På vissa ställen kan bävern ställa till stora bekymmer om den dämmer och förstör jord- eller skogsmark. Vid en större sjö som den här blir det sällan problem men om den får härja fritt kan skogsägaren lida ekonomisk förlust
  På vissa ställen kan bävern ställa till stora bekymmer om den dämmer och förstör jord- eller skogsmark. Vid en större sjö som den här blir det sällan problem men om den får härja fritt kan skogsägaren lida ekonomisk förlust FOTO: Mari Nälsén

  Jakt på väntan

  Bäverjakt bedrivs under våren när man i stort sett inte kan jaga något annat och det är därför som många uppskattar den.

  Att sitta på pass mitt i våren i en kakofoni av fågelkvitter är en sällsam upplevelse. Naturen lever. Två grågäss flyger förbi och mitt ute på sjön ses ett sångsvanpar.

  PREMIUM Så skyddar de sina jakthundar mot fästingar

  Bosse Nilsson håller ögonen på bäverhyddan men är också uppmärksam på vattnet runtomkring. Ett säkert tecken på bäver som simmar under ytan är luftbubblor på rad, ett annat är svallvågor. Och sådana syns nu en bit ute i vattnet men det är falskt alarm, bara ett knip-par som simmar en bit ut.

  Han sitter tyst och väntar, att jaga bäver är just inte stort sett annat än att vänta. Jagar man under morgonen är bävern redan ute på födosök och väntas tillbaka till hyddan.

   Misstänksam bäver som aldrig kom närmare än 50 till 60 meter.
  Misstänksam bäver som aldrig kom närmare än 50 till 60 meter. FOTO: Mari Nälsén

  Misstänksamt djur

  Efter en timme börjar Bosse Nilsson skruva på sig en aning. Runtom sjön har folk vaknat. En bil startar, en hund skäller och någon ger sig av med en traktor. Plötsligt plaskar det till, det karaktäristiska plasket när en bäver slår sin platta svans i vattenytan för att varna. Det är inne i en vik och mellan passet och viken växer täta granar. Den lilla vind som finns ska inte ha avslöjat jägaren men bävern är misstänksam och visar sig inte.

  Bosse Nilsson bestämmer sig för att smyga längs stranden och försöka få syn på den och gör ett tappert försök men lyckas inte se annat än fler fällda träd. Precis när han kommer tillbaka plaskar bävern irriterat igen och nu har den vågat sig fram och ligger fullt synlig 50-60 meter ut i vattnet. Jägaren sitter bakom en buske och högt över vattnet och kan omöjligt vara synlig, inte heller finns möjlighet att bävern fått vittring. Men ändå ligger den där, helt stilla.

   Färskt bävergnag.
  Färskt bävergnag. FOTO: Mari Nälsén

  Träffområde som en femkrona

  Säkerheten gör att Bosse Nilsson inte kan skjuta, träffområdet på en bäver med huvudet precis i vattenlinjen är stort som en femkrona, alltså är risken för skadeskjutning stor. Det saknas dessutom kulfång och en studsarkula kan färdas långt över en spegelblank vattenyta.

   Jägaren fick se sig besegrad den här gången men det kommer fler tidiga morgnar på pass.
  Jägaren fick se sig besegrad den här gången men det kommer fler tidiga morgnar på pass. FOTO: Mari Nälsén

  Läget är låst, bävern ligger på exakt samma plats, simmar en meter åt vardera håll, slår svansen i vattenytan då och då men ligger stilla långa perioder. Efter 40 minuter är den fortfarande kvar på samma ställe. Bosse Nilsson beslutar sig för att ge upp, jobbet väntar och bävern finns kvar en annan morgon eller kväll.

  När han reser på sig och börjar plocka ihop sina saker dyker bävern ljudlöst och försvinner. Det enda som syns är ringar på vattnet.

   Barkfria pinnar i vattnet visar på en omfattande bäveraktivitet.
  Barkfria pinnar i vattnet visar på en omfattande bäveraktivitet. FOTO: Mari Nälsén

  Bäverjakt

  Bävern får jagas mellan 1 oktober och 10 maj i Götaland och Svealand och mellan 1 oktober och 15 maj i Norrland.

  Bäverköttet kan med fördel tillagas och är en delikatess. Pälsen och tänderna är fina troféer. Förutom den allmänna jakttiden då man får jaga bäver kan man utan tillstånd riva bäverdammen men inte hyddan under sommarhalvåret om man har stora besvär av gnagaren.

  Det bedrivs också omfattande fällfångst av bäver på platser som invid större vägar. För att få använda slagfällan Conibear som är mest vanlig måste man vara utbildad fångstman.

  Uppskattningsvis skjuts 5 000 – 10 000 bävrar årligen . Det är färre än den årliga tillväxten i stammen.

  Källa: Jägareförbundet

  LÄS MER Jagade bäver – sköt rådjur

   Bäverhyddan visar att bävern är en riktig arkitekt.
  Bäverhyddan visar att bävern är en riktig arkitekt. FOTO: Mari Nälsén

  Bäverfakta

  På grund av sitt värdefulla skinn och sitt gäll jagades bävern tidigare, så hårt att den på 1800-talet var den utrotad i många länder, däribland Sverige.

  Runt 1920 återinplanterades bävern i Sverige med lyckat resultat. 2005 var den svenska stammen 130 000 djur. Sedan dess har den fortsatt öka.

  Bävern är anpassad för ett liv i vatten. Pälsen är väldigt tät för att isolera mot väta och köld. När den simmar använder den de stora simhudsförsedda bakfötterna för att skjuta fart och svansen som styrorgan. Den kan vara under ytan upp till 15 minuter.

  Bävern lever i familjegrupper som består av ett par och deras avkomma. De bor i byggda hyddor eller hålor grävda i strandbrinken. Den förekommer i alla typer av inlandsvatten.

  Källa: Jägareförbundet

  bäverhydda

  Relaterade artiklar

  Till toppen