Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 februari

  Här tillverkas fällorna i tusental

  Gislaved.

  En av fällorna mot granbarkborrarna tillverkas i Sverige, och ATL har besökt fabriken där fem robotar jobbar dag och natt för att hjälpa till i kampen mot borrarna.

  På Talent Plastics i Gislaved formsprutas delar till Novefellan. Just den här batchen är på 10 000 fällor.

  – Just för tillfället är det väldigt bra tryck på fällorna. Och vi har god förhoppning att det kommer att öka än mer, säger vd Göran Nilsson.

   Novefellan tillverkas hos Talent Plastics I Gislaved där Göran Nilsson är vd.
  Novefellan tillverkas hos Talent Plastics I Gislaved där Göran Nilsson är vd. FOTO: Torbjörn Esping

  Feromonet i Novefellan kommer från Costa Rica. Men delarna tillverkas i Sverige, förutom i Gislaved också i Anderstorp, Göteborg och Lammhult.

  I Gislaved görs trattarna, som det går åt 10 stycken av per fälla. Även uppsamlingskoppen och jordspettet och andra mindre detaljer.

  Att fällan är svensktillverkad spelar roll, enligt Göran Nilsson.

  – Absolut, den plast vi använder är helt miljövänlig. Och vissa delar görs av återvunnen insamlad plast.

  Talent Plastics andra kunder

  Talent Plastics i Gislaved gör annars stora lådor till Heinz ketchup och senap. Och kassetter till BCC för odling av skogsplantor i hela världen. Och snart blir Volvo Cars företagets största kund, när maskinerna börjar göra plastdetaljer till kofångaren på XC 60.

  Den ursprungliga norska fällan har gjorts av Talent Plastics sedan stormarna Gudrun och Per. Länge låg produktionen i träda, men nu har verktygen plockats fram, fällan utvecklats en del och genom Skogma fått ett nytt liv.

  Stöst skulle produktionslyftet bli om fällorna blev subventionerade.

  – Kanske att staten går in och stödjer bönderna så att de har råd att köpa. För att rädda svensk skog, säger Göran Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen