Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 april 2018

  Swedish Agro om polisens vapenbeslut

  Polismyndigheten ville dra in Swedish Agros rätt att sälja vapen, men lagen var på lantbrukskoncernens sida. Ett indraget tillstånd skulle innebära stora förluster.

   Swedish Agro bör inte få handla med vapen, anser polismyndigheten.
  Swedish Agro bör inte få handla med vapen, anser polismyndigheten. FOTO: MOSTPHOTOS

  Vapenhandel i Sverige är förenat med en rad kontroller och regler. Sedan 2015 när lantbrukskoncernen Danish Agro köpte Kalmar Lantmän har bolaget, vars svenska del nu kallas Swedish Agro, fortsatt att bedriva Kalmar Lantmäns försäljning av jaktvapen, något som ATL tidigare har uppmärksammat.

  Vapenförsäljningen har sedan dess fortsatt i regi av det dotterbolag som Swedish Agro startade 2016 – Swedish Agro Weapen AB.

  Startade dotterbolag

  – Man startade ytterligare ett dotterbolag för att kunna fortsätta sälja vapen och för att slippa den här diskussionen. Det är ingen skillnad mellan oss och andra bolag som säljer jaktvapen, säger Jonas Ingvarsson, butikschef för Swedish Agro Weapen i Kalmar, till ATL.

  Den diskussion som Jonas Ingvarsson syftar på är den som uppkom i samband med sammanslutningen av de två bolagen, nämligen koncernens rätt att handla med vapen – en rätt som polismyndigheten har försökt dra in.

  För att ett aktiebolag ska få tillstånd att sälja vapen kontrolleras styrelseledamöterna genom att polisen hämtar in uppgifter från diverse register. Men polisen kan inte göra den kontroll som krävs för medborgare som är skrivna utanför Sverige, och i Swedish Agros styrelse sitter fyra danskar.

  Inte tillräckligt

  Att de danska styrelsemedlemmarna har erbjudit sig att själva lämna in uppgifterna är inte tillräckligt anser polisen. Och trots att Swedish Agro anser att de har vidtagit tillräckliga åtgärder har ärendet genomgått många rättsliga turer först i Förvaltningsrätten och sedan Kammarrätten. I båda fallen har Swedish Agro gått segrande ur striden.

  Detta är ett tecken på att polismyndigheten är helt fel ute, menar Jonas Ingvarsson.

  – Det känns som ett slöseri med resurser från polisens sida. Det är ingen skillnad mellan oss och andra bolag som säljer vapen. De har också styrelsemedlemmar som inte är svenskar, skillnaden är att de har haft tillstånd sedan innan.

  I nuläget ligger ärendet hos kammarrätten i Jönköping och med anledning av att ärendet fortfarande inte är avslutat har polismyndigheten i Kalmar valt att inte kommentera det enskilda fallet. Däremot berättar Petra Johansson, handläggare på myndigheten, att den skärpning i hur utfärdandet av vapentillstånd går till som genomfördes 2012 kan ligga till grund för polisens bedömning.

  Enligt nya regler ska polismyndigheten numera inte bara pröva föreståndare och ersättare, vanligtvis de som jobbar i butiken, utan även andra personer med betydande inflytande, till exempel styrelsemedlemmar och VD, enligt polismyndigheten Kalmar. Det är detta som ligger till grund för tvisten i Swedish Agros fall.

  ”Slöseri med resurser”

  Om det skulle vara så att koncernens tillstånd att sälja vapen skulle dras in skulle det innebära stora ekonomiska förluster. Enligt 2016 årsbokslut omsatte Swedish Agro Weapon AB 523 000 kronor. Men risken att vapentillståndet skulle dras in bedömer Jonas Ingvarsson som mycket liten.

  – Jag ser ingen risk i att det skulle bli någon förändring, vi kommer fortsätta att sälja vapen. Någonting annat än det är ett omöjligt händelseförlopp som jag ser det, avslutar Jonas Ingvarsson.

  LÄS OCKSÅ: Polisen vill avväpna Swedish AgroLÄS OCKSÅ: Kalmar Lantmän säger ja till Swedish AgroLÄS OCKSÅ: Ofarliga vapendelar stoppas av PostnordLÄS OCKSÅ: Swedish Agro expanderar

  Relaterade artiklar

  Till toppen