Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 oktober

  Hunden har kommandot i ripjakten

  Ljungdalen.

  Att jaga ripa är både socialt och tålamods­krävande. ATL tog rygg på SVT-profilen Evelina Åslund Bäck – känd från ”Jaktliv” – under en dag på fjället.

   Luna fick hjälpa till att resa fågel i koppel för att lära sig sitta i floret. Tyvärr hanns det inte med något skott.
  Luna fick hjälpa till att resa fågel i koppel för att lära sig sitta i floret. Tyvärr hanns det inte med något skott. FOTO: Mari Nälsén

  För tv-tittarna är Evelina Åslund Bäck känd som programledare för SVT:s ”Jaktliv”. En lördag i början av oktober får ATL följa med när hon, inom ramen för sitt eget jakt- och vildmarksföretag, för första gången ger kursen ”Nyfiken på jakt”.

  Det är lunchtid och strax ska de som anmält sig till kursen ge sig ut på fjället och jaga ripa över stående fågelhund. Men efter en förmiddag på skjutbanan är alla lite frusna och kopplar av en stund med korvgrillning framför brasan vid Evelina Åslunds Bäcks familjs gård i Ljungdalen.

  Det är ett gäng med varierande erfarenhet av jakt. Anders Schills från Stockholm och Serguei Konovalov från Väröbacka tog jägarexamen förra året men har aldrig jagat praktiskt. Två andra som inte har någon som helst erfarenhet av jakt är Erika Andersson Cederholm och Carina Sjöholm, forskare vid Lunds universitet som forskar om naturturism.

  – Det är ett projekt som ska pågå några år och sedan resultera i en bok. Eftersom jakten är en del av naturturismen blev vi sugna på att följa med på jakt, berättar Erika Andersson Cederholm.

   Irländska settern Erin reviderar över fjället.
  Irländska settern Erin reviderar över fjället. FOTO: Mari Nälsén

  I gruppen ingår också Ann Rydell från Timrå som jagat en del men aldrig ripa, Helena Aronsson från Ljusdal som vill hitta sin egen jaktform och Susanne Esseen från Strömsholm som jagat länge men aldrig på fjället. Utöver dem har Evelina Åslund Bäck med sig hjälpredan Börje Amrén och Ella Hjelm, praktikant från Dille gård.

  Rätt ut på fjället

  Evelina Åslund tar med sig fyra hundar. Det är Vixen, en rödvit engelsk setter, Minerva, en svartvit engelsk setter, samt irländska settrarna Luna, åtta månader, och Erin, 11-årig lånehund.

  Från parkeringen och några fjällstugor kliver vi rätt ut på fjället och vildmarken. Evelina Åslund släpper Erin först, som revierar fram och tillbaka över marken. Regnet hänger i luften, det är lite dimmigt och det blåser nästan ingenting. Inte det bästa vädret för hundarna att få vittring av riporna.

  – Det varierar från år till år hur gott det är om ripa. I år är det inte det bästa året, även om vi haft fågelkontakt varje gång vi varit här och jagat, säger Evelina Åslund.

   Hela gänget vadar över bäcken.
  Hela gänget vadar över bäcken. FOTO: Mari Nälsén

  Att jaga ripa är en social jakt där man rör sig i grupp över fjället. Hunden söker framför och det händer då och då att gruppen får vänta in hunden. Det gäller att inte stöta upp några fåglar utan låta hunden hitta dem.

  Blev läkt av jakten

  Evelina Åslund har drivit sitt företag Joy Event i elva år och arrangerar jaktevent på olika sorters vilt, främst i Jämtlands län. Att kombinera jaktarrangemangen med ett hälsoperspektiv ligger henne varmt om hjärtat.

  – Det är av två orsaker: Dels för att jag själv blev sjuk i stressrelaterad sjukdom och jakten på fjället läkte mig, dels för att jag förknippar jakt med just hälsa, berättar hon.

  På fjället sprakar det i höstens alla orangea, gula och röda nyanser. De dagar himlen är klar ser man Helags men just i dag är sikten dålig även om solen vid sällsynta tillfällen tittar fram och skärper fjällets färger så att det nästan gör ont i ögonen.

   Evelina Åslund har drivit sitt jakt- och vildmarksföretag Joy Event i 11 år. Hon kombinerar jaktarrangemangen med hälsotänk.
  Evelina Åslund har drivit sitt jakt- och vildmarksföretag Joy Event i 11 år. Hon kombinerar jaktarrangemangen med hälsotänk. FOTO: Mari Nälsén

  Varje jägare vet att när man släpper garden och tar en kopp kaffe så kommer djuren. Precis så blir det även i dag. Vi hinner precis sätta oss ned i lä för att vänta på hundarna vid ett båtskjul när det piper till i Evelina Åslunds pejlenhet. Vixen och Minerva står för fågel.

  Fina fågelsituationer

  Vi tar oss fram till hundarna som hittat en hel ripkull men tyvärr på helt fel sida gränsen där vi inte får jaga. Men inget kan hindra gruppen från att få se hur en stående fågelhunds arbete ska se ut. På avancekommando reser Vixen fåglarna med assistans av Evelina Åslunds unghund Luna, som är med för att se och lära.

  Efter fikat jagar vi oss tillbaka över fjället och det är nästan mörkt när vi kommer tillbaka till bilarna. Alla är nöjda och på tillbakavägen har vi haft ett par fina fågelsituationer till, även om skottchanserna uteblev. Men dagen därpå väntar nya möjligheter för de sju deltagarna.

  Evelina Åslund Bäck

  Ålder: 46 år.

  Gör: Programledare i SVT:s ”Jaktliv” samt driver företaget Joy Event.

  Jakt med stående fågelhund

  Den stående fågelhunden revierar, det vill säga söker av marken framför jägaren. När den får fågelvittring stannar den tvärt och pekar ut i vilken riktning fågeln finns. När jägaren kommit inom håll ger denne kommando till hunden att resa fågeln, varpå jägaren får chans att skjuta. När fågeln fällts ska hunden också ­apportera fågeln.

  Källa: Jägareförbundet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen