Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 april 2019

  Sveriges största skogskoncern ingen bisyssla

  Lars Idermarks beslut att lämna ordförandeposten i Swedbank är rimligt. Men frågan är hur förtroendet för honom påverkas, skriver ATL:s skogsreporter Ulf Aronsson.

  Att Lars Idermark lämnar posten som styrelseordförande för Swedbank är rimligt, ur två perspektiv. Många var förvånade över att bankens styrelse fick ansvarsfrihet vid förra veckans stämma, där VD Birgitte Bonnessen inte fick ansvarsfrihet och dessutom sparken. Även om uppvaknandet kommer sent vill Swedbank nu säkert städa för att återuppbygga förtroendet, och fler ändringar i styrelsen har aviserats.

  Men även ur Södras perspektiv är det rimligt. Att styra Sveriges största skogsindustrikoncern, med en omsättning på 24 miljarder kronor, är ingen bisyssla. Kanske går dubbeljobbet bra i medvind men den krissituation som banken nu befinner sig, med misstankar om penningtvätt och svindleri, lär behöva full uppmärksamhet från de ansvariga.

  Håller inte att skylla på medierna

  Så om det är påtryckningar från bankens ägare eller från Södra, eller bägge, som ligger bakom Lars Idermarks beslut är oklart. Men att skylla på medierna, som han gör i pressmeddelandet om avhoppet, håller inte. Medierna har inte skapat bankens problem, det har banken gjort själv, och medierna har dragit upp missförhållandena i ljuset.

  Frågan är också hur de problemen påverkar förtroendet för Lars Idermark. I den nuvarande härvan har han hävdat okunskap om förhållanden som det är ordförandens ansvar att ha koll på. Han har också funnits i Swedbanks styrelse under en tid då företaget förlorat två VD och styrelseordföranden i rad (inklusive Lars Idermark själv) efter ifrågasatta affärer.

  Har haft fullt stöd

  Från Södras styrelse har han hittills haft fullt stöd. Men då har kritiken framför allt gällt sidouppdragen, som varit något av en följetong. 2009, när Lars Idermark var ledamot i Södras styrelse, hade han 26 olika styrelseuppdrag. 2016 var han VD för Södra, och gick då i ett akut läge för Swedbank från vice till ordförande. Men det var först efter kritik om att sitta på för många stolar som han samtidigt lämnade ordförandeposten för vårdkoncernen Aleris.

  Hittills har svaret på kritiken varit att ”han sköter sitt jobb utmärkt” från Södras styrelseordförande Lena Ek. Som ju själv, sedan hon nominerats till ordförande för Södra, lämnade sina politiska uppdrag först efter krav från det egna partidistriktet, och som enligt Dagens Industri nyligen avsade sig en post som ledamot i Sparbankernas Riksförbund på grund av ett nytt uppdrag i Länsförsäkringar Östgöta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen