Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juli

  Sveriges högsta gran angripen av barkborrar

  Sveriges högsta gran, den så kallade Mölnbackagranen, är angripen av granbarkborren.

   Sveriges högsta gran, den så kallade Mölnbackagranen, är angripen av granbarkborren och kommer att dö. Runt stammen syns så kallat borrmjöl.
  Sveriges högsta gran, den så kallade Mölnbackagranen, är angripen av granbarkborren och kommer att dö. Runt stammen syns så kallat borrmjöl. FOTO: Fredrik Reuter

  – Den är hårt angripen av barkborren och kommer nog att dö under den här säsongen, säger Fredrik Reuter, som driver sajten skogsforum.se till TT.

  Angreppet från granbarkborrarna har fått granen att tappa sina barr. Flera andra höga gran i beståndet i närheten är också ansatta, flera är redan döda.

  – Det känns givetvis riktigt tråkigt att Sveriges högsta träd håller på att dö, dessutom att trädet, eller beståndet, klarade av 130 år utan angrepp men inte 2020, säger han.

  Granen står i Forshaga kommun, norr om Karlstad. Den är mätt till 49,4 meter. Mätningen är gjord för ett par år sedan och frågan är om granen hann nå 50 meter innan den drabbades.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen