Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 maj

  Internationell skogshuggartävling förväntas locka storpublik

  För första gången står Sverige som värdland för en internationell tävling inom Timbersports. De svenska tävlande är redo och jagar både personliga och nordiska rekord.

   Ferry Svan representerar Sverige i Champions Throphy.
  Ferry Svan representerar Sverige i Champions Throphy. FOTO: Andreas Schaad/Limex Images

  Det är Ferry Svan, 22, och Emil Hansson, 18, som representerar Sverige i det kommande världsmästerskapet i Timbersports som hålls på Tjolöholms slott i Halland. Båda två har tidigare deltagit i Rookie-VM och Champions Trophy, och Ferry Svan har bland annat en världsmästartitel bakom sig från Rookie-VM i Hamburg 2017.

  Totalt är det 12 tävlande som gör upp om världsmästartiteln i Champions Trophy och 10 som slåss om juniortiteln i Rookie-VM.

  Hårdträning inför VM

  Inför tävlingarna har både Ferry Svan och Emil Hansson legat i hårdträning. Båda har förbättrat sina tekniker för att kunna pressa tiderna. För Ferry Svan är målet självklart:

  ”Jag vill slå det nordiska rekordet, gör jag det så sänker jag också mitt personliga rekord med nästan tio sekunder”, säger han i ett pressmeddelande.

  Han har dessutom varit på träningsläger hos den regerande världsmästaren Laurence O’Toole från Australien. Emil Hansson har i sin tur varit på träningsläger hos amerikanen Matt Cogar, som innehar ett av världsrekorden.

   Emil Hansson utför ett ”standing block chop” utanför Tjolöholms slott.
  Emil Hansson utför ett ”standing block chop” utanför Tjolöholms slott. FOTO: Sebastian Marko

  För Emil Hansson del är det Rookie-VM som gäller:

  ”Mitt mål i år är en pallplats. Jag vet att jag kommer göra bättre tider än förra året men den som står överst på pallen är den med bäst teknik och den som har tränat mest”, säger han i pressmeddelandet.

  Timbersports gör comeback i Sverige

  Senaste gången en tävling i timbersports arrangerades i Sverige var 2017. Då arrangerades de nordiska mästerskapen på Kungstorget i Göteborg och lockade 10 000 personer under evenemangets tre dagar. Men nu är det alltså dags för den första stora internationella tävlingen på hemmaplan. Tävlingarna kommer livesändas via Timbersports egna kanaler.

  Tävlingsmomenten i Champions Trophy och Rookie-VM:

  Underhand Chop – simulerar uppdelningen av ett redan fällt träd. Den tävlande står på en 32 cm tjock stock som ska bearbetas med en yxa från båda sidorna tills den klyvs.

  Stock Saw – En motorsåg används för att två träskivor ska sågas med ett skär nedåt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 cm. Om skivorna inte är hela eller markeringslinjen överträds diskas den tävlande.

  Standing Block Chop – simulerar fällningen av ett träd med yxa. Den upprättstående stocken med en diameter på 30 cm ska fällas med slag från båda sidor.

  Single Buck – genomförs med en två meter lång handsåg. En träskiva sågas av från en vågrätt placerad stock på 46 cm i diameter. För att sågen inte ska fastna minskas friktionen med hjälp av en olja som sprejas på under tävlingsmomentet.

  Vill man läsa mer finns tävlingsregler, utrustning med mera på www.stihl.se .

  Relaterade artiklar

  Till toppen