Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juni 2013

  Svenskar vill skydda sin skog

  Skogen är den naturtyp som svenskarna tycker är viktigast att skydda, enligt en opinionsundersökning som Världsnaturfonden WWF låtit göra.

  Skyddsvärd. Skogen har en positiv inverkan på svensken, enligt en undersökning som Världsnaturfonden WWF låtit göra.
  Skyddsvärd. Skogen har en positiv inverkan på svensken, enligt en undersökning som Världsnaturfonden WWF låtit göra.

  92 procent av de svarande anser att lagen bör skärpas för att skydda den svenska skogen.

  Positiv inverkan

  – Arealen gamla skogar med höga naturvärden minskar och har nått kritiskt låga nivåer. Vi ser en stark trend mot en intensifiering av skogsbruket, vilket hotar den biologiska mångfalden, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.

  Svenskarna tillbringar också mycket tid i skogen. 60 procent uppger att de har varit där den senaste veckan, medan drygt 40 procent har tillbringat tio timmar eller mer i skogen den senaste månaden.

  87 procent säger att det påverkas positivt när de är ute och rör sig i skog och mark.

  Mindre kvitter i dag

  Nästan lika många uppger att de blir lyckliga av att höra fågelsång. Samtidigt upplever 20 procent att de hör mindre kvitter i dag än för tio år sedan.

  – Det är bostadsbrist för våra skogslevande fåglar på grund av att vi har för mycket likformiga granskogar och för lite lövskog i södra Sverige i Sverige, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

  Undersökningen genomfördes i april 2013 och är riksrepresentativ med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. Den baseras på 1 000 respondenter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen