Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 mars

  Svenskar söks till norsk skog

  Fyra feta entreprenader hägrar när norska Statskog lägger ut skogsbruket på entreprenad. Även svenska bolag får vara med i kampen om kontrakten.

   Karl Faanes, norska Statskog.
  Karl Faanes, norska Statskog. FOTO: Fotokompaniet AS Namsos

  Norska statliga skogsbolaget Statskog söker efter bolag som ska sköta hela driften, planläggning, skogsvård, avverkning och försäljning, i fyra områden i Norge från 2019 till 2022. Totalt handlar det om 275 000 kubikmeter som ska skördas årligen inom 460 000 hektar skog.

  Det är stora uppdrag som kräver storlek på leverantörer.

  – Det är större bolag som är våra leverantörer, och som sedan knyter till sig underleverantörer, entreprenörer, för att utföra olika delar av uppdraget, säger Karl Faanes på Statskog.

  Idag sköts skogen av privata SB skog i två områden och skogsägarföreningarna Glommen skog och Allskog i två andra. Men anbud från Sverige välkomnas.

  Viktigaste fylket

  – Vi har inte haft svenska leverantörer tidigare, men det är vi absolut både öppna för och intresserade av, säger Karl Faanes på Statskog.

  – Det finns en massa erfarenhet och kompetens i Sverige som vi kan dra nytta och lärdom av i Norge.

  Det som kanske ligger närmast till hands är området Sydliga delar av Hedmark som ligger granne med Värmland. Inom det 10 mil långa området ska 100 000 kubik avverkas årligen.

  – Hedmark är det viktigaste skogsfylket i Norge och det viktigaste skogsfylket för Statskog.

  Statskog ställer höga krav på miljöhänsyn. Skogbruket är pefc-certifierat. Av skogsmarken är en femtedel skyddad, och det tillsammans med andra restriktioner gör att bara hälften av skogen kan brukas.

  Alla villkor ska uppfyllas

  Kvalitetskraven är också stora. Statskog har en egen detaljerad kvalitetsstandard som bland annat reglerar hur många plantor som ska sättas vid olika boniteter.

  – Vi har intryck av att svenskt skogsbruk drivs av de samma principer som i Norge.

  Innanför ramarna för miljöhänsyn och kvalitetskrav finns också ett fokus på lönsamhet. När anbuden granskas läggs vikt vid alla tre parametrarna.

  – Man kan inte bara komma in med ett bra pris och ge fanken i det andra, säger Karl Faanes.

  LÄS OCKSÅ: Höjda massavedspriser i NorgeLÄS OCKSÅ: ”Historiskt höga priser”LÄS OCKSÅ: Rekordmycket skyddad skog i Norge

  Till toppen