Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari

  Förlorade en miljon i veckan

  En miljon kronor i veckan – så mycket förlorade skogsentreprenören Svensk Skogsservice när coronarestriktioner stoppade säsongsarbetare från att komma in i landet. Bolagets vd Joakim Gustafsson är orolig för en repris när gränserna stängs på nytt.

  Svensk Skogsservice sysslar med bland annat röjning och plantering och har cirka 100 medarbetare varav 90 är säsongsanställda, hälften av dem kommer från Ukraina och övriga från Polen och Rumänien. Bolaget, som hör till de största i branschen, röjer 15 000 hektar och planterar 4 miljoner plantor per år mellan Östersund och Skåne.

  – Polackerna och rumänerna har redan börjat komma. Ännu så länge har vi begränsad produktion men från mitten av mars hoppas vi att alla 45 är här. I slutet av april ska även 45 ukrainare komma in, säger bolagets vd Joakim Gustafsson.

   Joakim Gustafsson, vd Svensk Skogsservice.
  Joakim Gustafsson, vd Svensk Skogsservice. FOTO: Svensk Skogsservice

  Ukrainarna behöver arbetstillstånd, men även om inget är klart ännu räknar han inte med att det ska bli några problem hos migrationsverket. I stället är stängda gränser och olika krav för att få passera gränser eller alls resa, som är det stora orosmolnet just nu. Bristen på harmonisering av coronatest mellan länderna kan också sätta käppar i hjulen.

  – Det är inte bara våra regler utan en massa länders regler som krockar. För att komma in i Sverige måste du ha ett negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt. Det blir en utmaning bara att ta sig genom stora delar av Europa på 48 timmar. Andra länder har åtminstone 72 timmar, säger Joakim Gustafsson.

  Han anser att det också är ett problem att det inte finns någon enhetlighet i hur testen ska se ut och vad det ska innehålla.

  – Det är väldigt diffust och blir upp till gränspolisen i respektive land att tolka. Det här borde varit klargjort redan innan reglerna skärptes.

  Bilflottan måste förnyas

  Han är orolig för att fjolårets problem med stora förseningar ska upprepas. Då handlade det till exempel om tolv säsongsarbetare som skulle röja kraftledningsgator som inte tilläts passera gränsen. De fick till slut specialtillstånd för samhällsviktigt arbete.

  – Det tog en till tre veckor innan det blev ordning på intygen så att de kunde komma in och jobba. Andra som skulle ha varit på plats mellan 20 och 27 april kom in 17 juni. Vi saknade 40 man i maj och tappade intäkter på upp till en miljon kronor i veckan, säger Joakim Gustafsson.

  Våren 2020 var det gynnsamt väder och barmark i södra Sverige och många säsongsanställda från Polen och Rumänien kom tidigt.

  – Vi var flera bolag som kunde köra stora arealer under våren och det räddade närapå året för oss ekonomiskt. Det var värre för entreprenadbolagen i till exempel Härjedalen och Jämtland där personalen inte skulle komma förrän i april-maj. Då var det jätteproblem med stängda gränser på flera håll i Europa, säger Joakim Gustafsson.

  Svensk Skogsservice köper in förbrukningsutrustning som röjsågar, kläder och bränsle för cirka två miljoner kronor om året. Beställningarna görs vid årsskiftet för leverans i februari-mars.

  – Det har vi gjort i år också, men det blir en utmaning om gränserna stängs då fakturorna fortsatt ska betalas även om intäkterna försvinner, säger han.

  Förra året höll bolaget de fasta investeringarna nere till följd av osäkerheten. Men i år måste bilflottan förnyas.

  – Just nu sätter du knappast pennan på pappret och känner dig bekväm med det.

  – Det är en investering på en miljon kronor som måste göras om medarbetarna överhuvudtaget ska kunna komma ut i skogen, säger Joakim Gustafsson.

  Fakta: Svensk Skogsservice

  Omsättning: 49,7 mkr 2019

  Rörelseresultat: 3 mkr 2019

  Vinstmarginal: 5,9 procent 2019

  Antal anställda: 10 + 90 i högsäsong

  Bolagsform: Aktiebolag – familjeägt

  Säte: Ed

  Verksamhet: Skogsskötsel på entreprenad, röjning, plantering

  Källa: Allabolag.se

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen