Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 januari

  Svensk skog blir allt dyrare

  Det blir allt dyrare att köpa skog. 2020 satte priserna nya rekord, visar färska siffror.

   Skogspriserna i Sverige har stigit kraftigt under 2020, visar färsk statistik.
  Skogspriserna i Sverige har stigit kraftigt under 2020, visar färsk statistik. FOTO: ROLF CHRISTENSEN / TT

  Trots att skogen lockar allt fler investerare i storstäderna är det fortfarande oftast en granne som köper ett skogsskifte i Sverige, det säger Paul Nord,
 affärsområdeschef Skog & Lantbruk på fastighetsrådgivningsföretaget Svefa.

  – Har man gått och väntat i 30 år, då köper man till nästan vilket pris som helst.

  Han tar stöd i färska Svefa-siffror som går igenom priserna län för län de senaste tre åren, och som ATL kunde redovisa tidigare i veckan.

  – Det har varit ett bra år för skogsfastighetsmarknaden generellt. Högprisområdena har fortsatt gå upp, även procentuellt. Det är bara Gotland som stått still, men där finns inte samma skogsbrukshistoria som i övriga landet, säger Paul Nord.

   Paul Nord, affärsområdeschef Skog & Lantbruk på Svefa.
  Paul Nord, affärsområdeschef Skog & Lantbruk på Svefa. FOTO: Svefa

  De senaste helårssiffrorna från Ludvig & co (tidigare LRF konsult) ger en mycket snarlik bild. Här utgår prisstatistiken från tio geografiska områden och går tillbaka ända till 1995. ”All time high” för skogsmark i Sverige, utropar organisationen, som är största mäklare när det gäller lantbruksfastigheter i Sverige.

  – Det har varit kraftigt stigande priser på skogsmark i nästan hela Sverige under 2020, säger Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & co.

   Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & co.
  Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & co. FOTO: Ludvig & co

  Utvecklingen gäller särskilt i norra Sverige, där priserna kommit igen efter en rejäl pristopp kring 2010. Ökningen är nu drygt 7 procent jämfört med 2019.

  – De som redan äger skog är alltid glada i att köpa mer, så har det varit i alla år. Men i norra Sverige är det så att befintliga skogsägare köpt ännu mera skog 2020, vilket bidragit till prisökningen. Vi ser också att domen om att få ersättning för fjällnära skog spelar in i prisutvecklingen, säger Markus Helin.

  Även i mellersta och södra Sverige har priserna gått upp.

  – Pandemin gör att många sitter hemma och arbetar. Då inser man att det faktiskt inte gör något att man har en bit in till stan. Det har gjort att intresset för gårdar har ökat runt storstäderna. Man vill ha skog också och då har priserna gått upp, trots väldigt kraftiga barkborreangrepp, säger Markus Helin.

  Han framhåller även de fortsatt låga räntorna, liksom Riksbankens nya stimulanspaket. Även Paul Nord på Svefa tror på fortsatt höga priser, med reservation för om det kommer en generell inbromsning efter corona.

  – Vilka skulder har staten och samhället tagit på sig som ska betalas så småningom? Vilka är de coronaeffekter som kan slå igen senare? Där kanske 2021 är osäkrare än 2020, säger Paul Nord.

  FOTO: Mikael Gustafsson/Naturfotograferna/TT

  LÄS MER: Fastighetspriserna immuna mot corona

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen