Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 september 2019

  Sveaskogs satsning satte stopp för tjuvkörningar

  Sveaskog har tidigare haft en hel del problem med att deras vägar användes till virkestransporter utan lov. Men en särskild satsning har minskat de olovliga körningarna.

   Efter att Sveaskog tog tag i tjuvkörningarna har de minskat rejält. Arkivbild: Bilden har ingen koppling till artikeln.
  Efter att Sveaskog tog tag i tjuvkörningarna har de minskat rejält. Arkivbild: Bilden har ingen koppling till artikeln. FOTO: TT

  Med 4200 mil väg är Sveaskog den största ägaren av privata vägar i Sverige. Vägnätet är en viktig del av infrastrukturen på landsbygden, inte bara för Sveaskogs egen verksamhet, utan även för andra fastighetsägare och inte minst för allmänheten.

  Öppna vägar

  Men de öppna vägarna lockade också till en hel del virkestransporter utan att först göra upp med Sveaskog om det.

  – Det var en massa anledningar man gömde sig bakom, att man inte visste vem som var väghållare eller att fastighetsägaren hade sagt att de fick köra. Men till sist kom de fram till att de hade utrett frågan för dåligt, säger Torsten Wiborgh som ansvarar för vägfrågor på Sveaskog förvaltning.

  Till botten med problemet

  För 10-12 år sedan tog man aktivt tag i problemet och går numera till botten med ärenden där man upptäcker att bolagets vägar använts utan lov.

  – Då går det att leta upp den fastighetsägare vars virke har blivit utkört och sedan ta kontakt med virkesköparen. Det blir lite polisiärt arbete.

  Inledningsvis var det mycket jobb, men nu säger Torsten Wiborgh att det mera sällan händer att någon kör utan lov, att skogsbolagen har lärt sig.

  – Nu upplever vi inte att det är lika jobbigt.

  Vinn en Ipad: Klicka här för att vara med i ATL:s quiztävling!

  Relaterade artiklar

  Till toppen