Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari

  Inga nya besked om Sveaskog: ”Besviken”

  Utfrågningen av näringsminister Ibrahim Baylan (S) gav inga klara besked om Sveaskog.

  – Jag är besviken på svaren, eller snarare frånvaron av svar, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M).

   Sveaskog äger 14 procent av Sveriges skogsmark och är därmed Sveriges största skogsägare.
  Sveaskog äger 14 procent av Sveriges skogsmark och är därmed Sveriges största skogsägare. FOTO: Göran Billeson/TT

  Skogsbolaget Sveaskog har fått kritik den senaste tiden för sitt skogsbrukande, och miljöminister Per Bolund (MP) har, i ett utspel i medier den senaste veckan, framfört att bolaget bör gå över till hyggesfritt.

  Därför var näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallad till riksdagens näringsutskott tisdagen den 9 februari. Utskottet ville fråga vad regeringen vill med bolaget.

   Ibrahim Baylan, (S), näringsminister.
  Ibrahim Baylan, (S), näringsminister. FOTO: Janerik Henriksson/TT

  – Jag är besviken på svaren, eller snarare frånvaron av svar. Det finns fortfarande osäkerhet, säger utskottsordförande Lars Hjälmered (M).

   Lars Hjälmered (M).
  Lars Hjälmered (M). FOTO: Stina Stjernkvist/TT

  ATL har sökt näringsminister Ibrahim Baylan, som via sin pressekreterare hälsar att han inte är tillgänglig för en intervju. Han skickar istället en skriftlig kommentar: ”Sveaskogs avkastningsmål är satta med utgångspunkt i att bolaget ska vara ett föredöme inom hållbarhet och att bolaget har 20 procent avsättning till naturvård.”

  – Ministern sa att ägardirektivet gäller och att man ska hålla fast vid avkastningskravet, säger Lars Hjälmered.

  Ägardirektivet har varit detsamma i tio år, men i början av 2020 fick alla statliga bolag en uppdaterad ägarpolicy. Enligt den ska bolagen bidra till att Sverige når sina uppsatta miljömål. Det föranledde Sveaskogs ledning att arbeta fram en ny strategi, där både tillväxten i skogen samt den biologiska mångfalden ska öka.

  ”Inget motsatsförhållande”

  Lars Hjälmered tycker att målen är oförenliga.

  – Men näringsministern tillstod inte att det finns ett motsatsförhållande mellan ekonomi och biologisk mångfald, säger Lars Hjälmered.

  Det tycker däremot Birger Lahti (V), som också är ledamot i näringsutskottet. Han tycker att skogen ska brukas och att trakthyggesbruk inte ska förkastas. På vissa områden kan det dock vara befogat med ett mer skonsamt brukande. Men då måste ägaren och bolagsstyrelsen inse – och klargöra – de ekonomiska konsekvenserna.

  – Brukningssättet ändrar avkastningen. Det oroar mig att man inte har den kunskapen, säger Birger Lahti.

  Vid mötet med näringsministern framförde Birger Lahti synpunkter på bolagsstyrelsen. Han tycker att den saknar tillräckliga kunskaper om skogsbruk och lokala förhållanden, men fick beskedet att den har departementets förtroende.

  Sedan Eva Färnstrand blev ordförande för Sveaskog 2017 har två vd:ar hunnit sluta.

  Birger Lahti kommenterar inte vd-bytena, men påpekar att Sveaskogs styrelseordförande har en viktig uppgift.

  – Denne måste på ett balanserat sätt kunna diskutera frågor om produktion och miljö. Sveaskog måste ha allmänhetens förtroende, särskilt i de orter där det kan bli konflikter med rennäringen, säger Birger Lahti.

  Han och Lars Hjälmered varnar för att det blir fler konflikter och motsättningar om inte regeringen visar tydlighet.

  – Två regeringspartier ger uttryck för helt olika saker. Då bör man vara kristallklar med vad som gäller för Sveaskog, säger Lars Hjälmered.

  FAKTA: Sveaskog

  Sveaskog äger 14 procent av Sveriges skogsmark och är därmed Sveriges största skogsägare. Direktavkastningen ska uppgå till minst 4,5 procent i genomsnitt per år.

  För 2020 väntas bolaget dela ut 850 miljoner kronor till staten.

  Under 2020 var protesterna omfattande mot Sveaskogs sätt att bedriva skogsbruk. Bland annat uppstod en konflikt med ett antal samebyar och Sveaskog har nu pausat avverkningar i vissa områden.

  I mitten av januari blev Hannele Arvonen uppsagd efter ett och ett halvt år som vd. Hon och styrelsen var inte överens om hur bolagets nya strategi skulle implementeras.

  Sveaskogs styrelseordförande Eva Färnstrand frågades ut av näringsutskottet den 28 januari.

  LÄS MER: Öppnar för nytt ägardirektiv för Sveaskog

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen