Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 mars 2018

  Stort intresse för Sveas skog

  Under våren säljer Sveaskog 17 fastigheter på sammanlagt 9 000 hektar. Störst intresse väcker 57 hektar i Danderyd.

   Fler ska ha möjlighet att flytta ut på landet. Därför vill Sveaskog sälja sin del av Rinkebyskogen i Danderyd.
  Fler ska ha möjlighet att flytta ut på landet. Därför vill Sveaskog sälja sin del av Rinkebyskogen i Danderyd. FOTO: Sveaskog

  Sveaskog fortsätter den utförsäljning av mark som riksdagen beslutade om i början på 2000-talet. Totalt ska 10 procent av markinnehavet säljas. Hittills har 8,35 procent sålts, och under 2018 ska ytterligare ett femtiotal skogsfastigheter läggas ut till försäljning, i första hand i norra Sverige.

  9 000 hektar

  Årets första försäljningsrunda inleddes förra veckan och omfattar 17 skogsfastigheter på sammanlagt 9 000 hektar i Dalarna, Norrbotten, Jämtland och Stockholms län.

  Syftet med försäljningarna är enligt Sveaskog att ge privatpersoner möjligheter att stärka sitt skogsägande och stanna kvar på landsbygden, alternativt ge personer möjlighet att flytta ut till landsbygden.

  Säljer i Stockholm

  Men den fastighet som har väckt störst intresse är svår att passa in i den målbilden. Det gäller mark i den stadsnära Rinkebyskogen i Danderyd utanför Stockholm, som ATL har skrivit om tidigare.

  Utgångspriset för de 57 hektaren, varav 43 hektar produktiv skogsmark, är 30 miljoner kronor, motsvarande drygt halvmiljonen per hektar eller knappt 2 800 kronor per kubikmeter för virkesförrådet på 10 800 kubikmeter.

  ”Vi har haft 14 500 visningar av Danderydsfastigheten på drygt en vecka. Det är rekord och visar att det finns ett stort intresse för skogsfastigheter nu”, säger Sören Åhlund, fastighetsansvarig på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

  Kommunen vill bevara

  En av intressenterna på fastigheten är Danderyds kommun. De vill bevara skogen som ett naturreservat.

  ”Rinkebyskogen är ett natur- och rekreationsområde som är mycket uppskattat av Danderydsborna. Vi vill därför klargöra vår vilja att kommunen ska förvärva Sveaskogs del av skogen och att området långsiktigt ska bevaras som naturområde”, skriver Olle Reichenberg (M), Bengt Sylvan (L) och Peter Forssman (KD) i ett pressmeddelande, uppger tidningen Mitt i Stockholm.

  Fler försäljningar

  Skogsfastigheterna som nu ligger ute till försäljning finns utöver Danderyd i följande kommuner: Arvidsjaur, Arjeplog, Gällivare, Härjedalen, Övertorneå, Kalix, Älvdalen och Kiruna.

  Den försäljningsrunda som inleds nu kommer att följas av en till i maj och ytterligare två i höst.

  LÄS MER: Stadsnära skog för 30 miljoner kronorLÄS OCKSÅ: Sveaskogs markköp gynnar inte landsbygdenLÄS ÄVEN: Sveaskog säljer stadsnära skogPREMIUM: Protest mot Sveaskogs köp av privatskog

  Relaterade artiklar

  Till toppen