Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 maj 2018

  Sveaskog både positiva och negativa till nytt förbud

  Förra veckan röstade EU för ett förbud mot all användning av neonikotinoider utanför växthus. På Svenska skogsplantor på Sveaskog är man positiv till beslutet, men menar att det blir ett problem att man ännu inte har hunnit ta fram alternativa metoder.

   Roger Johansson, chef på Svenska skogsplantor på Sveaskog, är både positiv och negativ till förbudet.
  Roger Johansson, chef på Svenska skogsplantor på Sveaskog, är både positiv och negativ till förbudet. FOTO: PRESSBILD

  Förra veckan röstade EU:s medlemsländer för att förbjuda all användning av neonikotinoider utanför växthus. Det är ett ämne som angriper insekters centrala nervsystem och som bland annat har en stor påverkan på både tambin och vildbin. Neonikotinoider var redan förbjudna i blommande grödor, men nu ska alltså all användning utanför växthus bli förbjuden. En utfasningsperiod på sex månader från det att beslutet blir officiellt kommer att gälla.

  För Roger Johansson, chef på Svenska skogsplantor på Sveaskog, är beskedet både positivt och negativt:

  – På lång sikt är vi väldigt positiva, eftersom vi arbetar för giftfria plantskolor, vilket är ett arbete som vi är stolta över. På så sätt ligger beslutet i linje med vårt arbete att helt få bort bekämpningsmedel i skogen. Men problemet är att det här beslutet kommer väldigt snabbt och att vi ännu inte har hunnit ta fram alternativa metoder.

  Extrema lössangrepp

  Svenska skogsplantor har tidigare använt dessa medel i ”extrema situationer”, till exempel vid angrepp av löss. Roger Johansson menar att beslutet inom de närmaste åren förmodligen kommer att innebära att deras verksamhet blir mer svårplanerad, exempelvis när plantskolorna drabbas av oväntade insektsangrepp, och att det kommer att ha en stor ekonomisk påverkan i de situationerna.

  – Vi arbetar just nu för att ta fram alternativa metoder, men det kommer att ta flera år innan det arbetet är färdigt.

  LÄS OCKSÅ: Neonikotinoidernas framtid avgjordLÄS OCKSÅ: Biodlarna välkomnar förbud av neonikotinoider

  Relaterade artiklar

  Till toppen