Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 juni 2018

  Sveaskog misstänker blixtnedslag som brandorsak

  Ungefär 200 hektar av Sveaskogs skog brinner i den stora skogsbranden utanför Sala. Ungefär hälften är en del av Ekopark Öjesjöbrännan, som skapades efter den stora branden i samma område 2014.

  Sedan det första larmet gick vid 14:30-tiden på måndagskvällen har brandförsvaret, hemvärnet och försvarsmakten kämpat med att försöka begränsa spridningen. Något som åtminstone vid lunchtid på tisdagen ser ut att ha lyckats. Detta trots att blåsten försvårar arbetet.

  – Vi upprätthåller fem vägspärrar och bistår räddningstjänsten. Vid vägspärrarna rör sig just nu mycket folk och tunga fordon har svårt att ta sig fram. Vi har gått upp i stabsläge på grund av särskild händelse med olika specialistfunktioner, säger polisens presstalesman Johan Thalberg till TT vid 13.30.

  – Många pratar utifrån de erfarenheter de har från branden 2014 som eskalerade så snabbt. Så den här gången tar vi höjd för att det inte ska hända igen, då hann vi kanske inte kalla in personal tillräckligt snabbt. Organisationen hann inte med branden.

   Fem helikoptrar och runt 150 personer från brandförsvaret, hemvärnet och försvarsmakten kämpar i nuläget mot lågorna. För Sveaskogs del är det omkring 200 hektar som brinner.
  Fem helikoptrar och runt 150 personer från brandförsvaret, hemvärnet och försvarsmakten kämpar i nuläget mot lågorna. För Sveaskogs del är det omkring 200 hektar som brinner.

  Helene Bergström är resultatområdeschef Norra Bergslagen på Sveaskog, vars personal bistår med väginformation och att göra kartor av området som brinner.

  – Branden har inte spridit sig mer under dagen, säger hon till ATL.

  Uppskattningsvis 200 hektar av Sveaskogs mark brinner, varav runt hälften är medelålders skog, medan andra halvan är en del av Ekopark Ösjöbrännan, som skapades efter den stora branden 2014.

  Oväder kan ligga bakom.

  Brandorsaken är ännu inte fastställd, men Sveaskog misstänker ett blixtnedslag.

  – Det åskade och blixtrade i området i söndags kväll, men det är än så länge bara en spekulation från vår sida, säger Helene Bergström till ATL.

  Att skogsbranden sker på samma område som för fyra år sedan är anmärkningsvärt, men Sveaskog ser i dagsläget ingen anledning att vara självkritiska.

  – Vi stoppade all avverkning i förra veckan av säkerhetsskäl på grund av det torra vädret, och har varit på tårna att rycka ut, säger Helene Bergström på Sveaskog.

  LÄS MER: Stor skogsbrand i VästmanlandLÄS MER: Skogsbrandsrisken – ett problem vi måste hantera

  Relaterade artiklar

  Till toppen