Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 augusti 2019

  ”Svart på vitt var stocken kommer ifrån”

  Tracy of Swedens teknik gör det möjligt att hålla koll på varje enskild stock från avverkning till industri. Vinsterna kan bli stora både för produktion och miljö, anser företaget.

   Delar av Tracy-gänget: Jan-Erik Rendahl, Jonny Edvardsson och Torbjörn Sjödin.
  Delar av Tracy-gänget: Jan-Erik Rendahl, Jonny Edvardsson och Torbjörn Sjödin. FOTO: Ulf Aronsson

  Baserat på teknik från Saab och i samarbete med IBM har företaget Tracy of Sweden utvecklat ett system som kan identifiera enskilda stockar utifrån ändytorna. Det gör det möjligt att hålla koll på varje stock, från avverkningsplatsen och in i industrin.

  – Stockarna registreras vid avverkning med en bild av ändytan. Varje stock är unik med en egen kombination av årsringar och spår efter sågtänderna, säger Jonny Edvardsson, en av företagets grundare.

  – Bilden kopplas med data om vilken avverkning den kommer ifrån, tidpunkt och position och laddas sen upp i molnet, fortsätter han.

   Med hjälp av avancerad bildanalys kan Tracys teknik ge varje stock en unik identitet som gör den spårbar från stubbe till slutkund.
  Med hjälp av avancerad bildanalys kan Tracys teknik ge varje stock en unik identitet som gör den spårbar från stubbe till slutkund. FOTO: Ulf Aronsson

  Hindrar illegal avverkning

  I hela kedjan från avverkning till industri går det sen att hålla ordning på varje stock genom att jämföra med data från molnet. Ett uppenbart användningsområde är spårbarhet för certifieringar och för att undvika illegal avverkning. Om stocken registreras vid avverkning går den också att identifiera vid industrin. Om data saknas kan ursprunget ifrågasättas.

  Men tekniken kan också ge stora rationaliseringsvinster för industrin.

  – Vi får ett digitalt flöde för varje stock och en statistik som aldrig funnits tidigare. Det blir möjligt att visa samband mellan virkesegenskaper och produktkvalitet, vilket är viktigt för både sågverk och massaindustri, säger Jonny Edvardsson.

  Massaindustrin gör till exempel noggranna kontroller av kvaliteten på de färdiga produkterna för att styra processen. Men vilken ved som stoppas in i processen vet de mindre om. Vedkvaliteten är beroende av ålder, växtplats, färskhet etcetera. All sån data kan kopplas till den unika stockidentifikationen vilket gör det möjligt att styra rätt råvara till rätt produkt.

  Stora optimeringsvinster

  Samma sak gäller också för trävaruindustrin, det vet Jonny Edvardsson av erfarenhet:

  – Jag arbetade tidigare hos fanértillverkaren Bomans. Genom att använda dataklavar fick vi 1996 ett digitalt flöde av information från avverkning till färdig fanér. På 15 år lyckades vi höja utbytet av säljbara kvadratmeter fáner per kubikmeter råvara med över 40 procent genom att välja råvara från rätt områden, berättar han.

  Tracys teknik för stockidentifikation finns redan på marknaden i form av mobilappen Tracy Man. Den används vid motormanuell avverkning med motorsåg. Men det pågår också utveckling av Tracy Aut för montering i skördaraggregat.

  – Vi har provkört i skördare i 1,5 år och testat styrsystem och kameror. Nu håller vi på med linsskydd, det är en ganska tuff miljö med mycket skräp och smuts. Vi klarar att köra i 1,5 timmar mellan rengöringarna men vill upp i åtminstone 4 timmar.

  – Det är redan flera stora bolag som väntar på att vi ska bli klara med skördarversionen, då kommer de ha svart på vitt var stocken kommer ifrån, avslutar Jonny Edvardsson.

  Fotnot: Tracy Man tilldelades guldmedalj vid årets Skogselmia Innovation Award, en utmärkelse som syftar till att lyfta ny och innovativ teknik inom skogsbruket. De produkter som får utmärkelsen anses vara så intressanta att de bidrar till att utveckla skogsbruket.

  Relaterade artiklar

  Till toppen