Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 december 2019

  ”Markberedningen är en flaskhals”

  Högre lönsamhet och i förlängningen högre löner är en viktig faktor när det gäller rekrytering av maskinförare. Men det finns mer som spelar in, menar Erik Viklund, skogsvårdschef på Mellanskog.

   Markberedning är en flaskhals i skogen. Dålig lönsamhet är en av faktorerna som spelar in, menar Erik Viklund, skogsvårdschef på Mellanskog.
  Markberedning är en flaskhals i skogen. Dålig lönsamhet är en av faktorerna som spelar in, menar Erik Viklund, skogsvårdschef på Mellanskog. FOTO: Mostphotos

  Som ATL har berättat brottas flera av skogsnäringens grenar med svag lönsamhet. Det gäller inte minst skogsentreprenörerna.

  – En flaskhals i produktionen är markberedning. Och det gäller inte bara här på Mellanskog utan i hela branschen, säger föreningens skogsvårdschef Erik Viklund.

  I dagsläget får man enligt honom åtgärden utförd, men med begränsad eller obefintlig valfrihet när det gäller metoder. I stället för att till exempel välja om det är en grävare eller högläggare som ska förbereda inför planteringen får man ta den entreprenör som finns till hands.

  Högre lön inte allt

  Ökar lönsamheten i branschen kan det betyda högre löner, vilket kan locka fler att sätta sig i en skogsmaskin. Men det finns annat som spelar in också, framhåller Erik Viklund. Att köra markberedare är slitigt både fysiskt och psykosocialt, då varje maskin opererar över ett stort område och det är mycket ensamarbete.

  – Därför måste förarna ofta kuska runt rejält.

  Brist på personal

  Hans bild är att många maskin­entreprenörer vill expandera sina verksamheter. Men att det inte går på grund av brist på folk att rekrytera.

  – Sedan finns det ett antal företag som har det tufft ekonomiskt också och av den anledningen inte kan växa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen