Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 juni

  Svårt att få grepp om skogens pris

  Vad kostar egentligen skogen i ett visst område?

  Det kan skilja sig rejält mellan olika aktörers bedömning av priset på skog i olika regioner, visar ATL:s genomgång.

   Miljoner skiljer. Det är svårt att sia om vad de 101 hektaren produktiv skogsmark söder om Stockholm vara värt.
  Miljoner skiljer. Det är svårt att sia om vad de 101 hektaren produktiv skogsmark söder om Stockholm vara värt. FOTO: Areal

  101 välarronderade hektar i Stutby med medelålders talldominerad skog fyra och en halv mil söder om Stockholm. Vad kan det kosta?

  ATL har tittat på de senaste skogsprisbedömningarna från Lantmäteriet, LRF Konsult, Norra Skogsbyrån, Svefa och Skogssällskapet. Och det är inte lätt att få en klar bild av vad priset på skog kan tänkas vara.

  Stor variation

  De olika aktörerna delar alla in Sverige i olika regioner, vilket gör att priserna skiljer sig kraftigt åt. Och egentligen är det självklart att man inte kan tala om ett pris för skog i Stockholm eller Norrlands inland. Förutsättningarna för olika fastigheter i olika trakter varierar stort.

  – Marknaden är väldigt spretig, vissa fastigheter går för jättehöga nivåer, andra blir inte ens sålda, säger Fredrik Luhr, VD på Areal. 

  De olika aktörerna väljer dessutom olika handelsmått, antingen är priset i kronor per skogskubikmeter eller i kronor per hektar. Det gör att det inte går att jämföra prisstatistiken från olika aktörer.

  Skiljer uppåt 35 procent

  Ta Stockholm som exempel. Enligt LRF Konsult var priset 627 kronor per skogskubikmeter för skog i Stockholm och Södermanland, klart högre än Svefas Stockholmspris på 580 kronor och Lantmäteriets pris för Mälardalen på 520 kronor. Högst pris redovisar Norra Skogsbyrån med 120 000 kronor per hektar för skog nära storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

  Faktum är att Norra Skogsbyråns pris är 13 procent högre än Svefas, enligt ATL:s beräkning.

  Eller ta Norrlands inland som ett annat exempel. Norra Skogsbyråns pris på 25 000 kronor per hektar är 35 procent högre än LRF Konsults pris för Norr- och Västerbottens inland.

  ”Svåra objekt”

  Det kan kännas frestande att snegla på statistiken för att få en bild av vad skog kostar på olika håll och kanter. Men det avråder aktörerna ifrån. Areal, LRF Konsult och Norra Skogsbyrån har i stället ett nätbaserat verktyg som gör att man ska kunna få en uppfattning om vad ett enskilt objekt kan vara värt.

  Men även här varierar priserna rejält. Det blir tydligt när ATL testar med skog som ligger ute till försäljning i skrivande stund. 

  En skog på 101 hektar söder om Stockholm är enligt räknesnurrorna värd mellan 9,3 och 13,7 miljoner. Och en skog i Jokkmokk är värd mellan 1,4 och 1,7 miljoner kronor.

  – Du har valt de absolut svåraste objekten. Den ena mitt i smeten, Stockholm, den andra väldigt långt norrut med väldigt få fastigheter som finns ute till försäljning, säger Torbjörn Sundelin, som tagit fram värderingsmetoden Slump.

  Så vad ska man göra för att få en vettig uppfattning om vad en skog kan vara värd?

  – Eftersom det är en av de större investeringarna man gör ska man ta kontakt med någon som har lite mer kunskap och som kan göra en bra bedömning, säger Torbjörn Sundelin.

  Simon Ek, fastighetsekonom på Lantmäteriet, är inne på samma spår.

  – Jag skulle kolla om det skett några försäljningar i närområdet där jag kan jämföra min skog med de sålda. Alternativt är att kontakta en mäklare eller en värderare som sitter inne med den kunskapen, säger han.

  Bra med besök

  För att få en mer precis uppfattning om vad en skog kostar hänvisas man alltså till en värdering, som kostar pengar. Värderarna har tillgång till lite mer avancerade dataprogram för att analysera statistik och uppgifter om fastigheten. Och den lokala värderaren har kännedom om marknaden på orten och kan också besöka skogen.

  – Vi är tydliga med att vår statistik och värdeindikator endast ger en indikation av värdet. Om man vill ha ett marknadsvärde måste man anlita en fastighetsvärderare, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

  FÖR PRENUMERANTER: Sök bland sålda fastigheter

  Vill du ha bättre koll på hur prisläget på fastigheter ser ut i ditt område, eller vill du veta vilka som blir dina nya grannar? På atl.nu/fastigheter kan du navigera i det område du är intresserad av och hitta information om sålda objekt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen