Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 januari 2005

  Svåra skogsskador i södra Sverige

  Orkanen Gudrun är den värsta katastrof som drabbat skogen i södra Sverige. Den slog hårdare än de tidigare katastrofstormarna 1969 och 1999.

  Södra uppskattar preliminärt att 20 miljoner kubikmeter fallit på Södras medlemsareal. Siffran kommer förmodligen att stiga. Den förödande stormen 1999 tog 5,2 miljoner kubikmeter i södra Sverige varav 1,2 miljoner kubik på Södras medlemsmarker.

  – Det är minst tre årsavverkningar på medlemsarealen som har blåst ner efter vad vi vet nu. Vi håller på och flyger över området just nu för att få en bättre överblick, säger Södras informationschef Sven Eric Pettersson.

  Södra har infört omedelbart importstopp av virke och enligt Södras ordförande Lars Eric Åström diskuterar man nu även export av virke.
  – Övriga kontrakterade avverkningar avbryts och vi koncentrerar oss helt på stormen. Vi hoppas att skogmaskinerna är tillgängliga och inte inlåsta i skogen. Men det vi inte ännu, säger Pettersson.

  När ATL talar med beslutsfattare i området märks tydligt en stark förstämning. Det är ett mycket kraftig slag som drabbat skogsbruket i södra Götaland.

  – Det samfällda intrycket är att det här är det värsta som hänt oss, säger Jan Linder, länsjägmästare Skogsvårdsstyrelsen Södra Götaland.
  – I Halland är det nog lättare att räkna det som står kvar än det som blåst omkull på en del håll. Blekinge trodde jag i min enfald skulle ha klarat sig bättre. Men det blåste 40 sekundmeter ute vid Hanö så även det området har fått sin beskärda del. Kommer man upp i skoglandet så ligger det huller om buller. I kustlandet har lövskogarna klarat sig bättre, säger Linder.

  Stormen 1999 tog den svagaste skogen i Skåne. Trots det är de nya skadorna mycket omfattande i ett område som börjar vid Ängelholm/Örkeljunga till Osby. Till skillnad från de tidigare stormarna som fällde skogen i långa stråk verkar denna storm ha slagit ner hela trakter.

  -Och det är inte bara gammal skog. I Halland talar man även om ungskog på 20-30 år som ligger totalt, säger Linder.
  Rapporterna om åldersfördelningen är lika dystra från Kronoberg.

  – Allt! Det har blåst ner allt. Vi hade gallringar som var 30- till 40-årig skog som är som liggsäd. Både gammalt och ungt. Det är så illa det kan vara, säger Thomas Magnusson, skogsägare i Rinkaby utanför Växjö.
  – Vi har 135 hektar skog och jag bedömer att hälften av virkesförrådet ligger nere.

  Hur ska skogsägarna klara av detta ekonomiskt?
  – En del är försäkrade men långt ifrån alla. Stormavverkningar ger låga intäkter, mycket skadat samtidigt som otroliga mängder kommer ut på marknaden. Här i Kronoberg tror många lantbrukare som jag varit i kontakt med att tio till tjugo årsavverkningar har blåst ner, säger Magnusson.

  Vid tidigare stormar har mest gran med sitt grunda rotsystem drabbats. Nu har även tallskogarna fått kraftiga skador.
  – Runt Kristianstad ner mot Åhus är tallskogarna sönderblåsta.

  Många hade knäckts på mitten. Det var vindar i orkanstyrka under ett halvt dygn, säger Linder SVO Södra Götaland.
  Att skadorna blev så omfattande beror dels på att tjälen inte gått i marken vilket gör träden mer lättfällda. Dels intensiteten i vinden.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen