Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 mars

  Pandemin tvingade bruket att stänga

  Coronapandemin har fått folk att sluta gå på krogen och dricka öl. Därmed finns det inget behov av produkterna från anrika Svanskogs Bruk, som nu har begärt sig i likvidation.

   När serveringarna töms är det inte längre något behov av kartong till underlag för ölglasen.
  När serveringarna töms är det inte längre något behov av kartong till underlag för ölglasen. FOTO: Mostphotos

  Svanskogs Bruk, beläget omkring två mil nordväst om Åmål, har funnits sedan slutet på 1600-talet. Men vid halvårsskiftet ska all verksamhet vara avvecklad. Det sedan coronapandemin inneburit att människor inte längre går ut på krogen för att dricka öl och träffa vänner.

  Brukets huvudprodukt är sedan 1960-talet nämligen kartong för tillverkning av ölglasunderlägg. Kunderna har funnits över hela världen.

  Beslutet att verksamheten skulle läggas ned, och produktionen flyttas till Tyskland, fattades i december. Men nu har ledningen också ansökt om att ta det ytterligare ett steg.

  ”Efter noggrann utvärdering av den minskade globala efterfrågan, prognosen för kommande år samt strukturella överväganden har beslutet om likvidation fattats”, skriver ägarna i ett pressmeddelande enligt Värmlands affärer.

  Produktionen kommer att fortsätta fram till sista juni i år. Sedan ska företaget avvecklas.

  Trodde det skulle repa sig

  I maj i fjol menade vd Göran Nilsson i en intervju med Värmlands Affärer att Svanskogs Bruk var ett stabilt företag och att han inte kände någon oro för dess långsiktiga överlevnad. Då hade samtliga 24 anställda permitterats. En åtgärd som skulle förlängas en månad i taget tills läget förbättrades, var beskedet då.

  Bruket ägs av det tyska bolaget Panier Pappenerzeugnisse GmbH som tog över verksamheten 1996. Produktionen ligger på drygt 17 000 ton per år. Enligt NWT finns det bara en anläggning till med en liknande tillverkning i världen.

  Omsättningen uppgick 2016 till 109 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen