Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 december 2019

  Svampar kan få skogen att släppa ut mer koldioxid

  Ny forskning från SLU visar att svampar kan ligga bakom ökat koldioxidutsläpp från skogen.

   I näringsfattiga skogar kan spindelskivlingar börja bryta ned organiska ämnen för att komma åt kväveföreningar.
  I näringsfattiga skogar kan spindelskivlingar börja bryta ned organiska ämnen för att komma åt kväveföreningar. FOTO: Per Pixel Peterson/Mostphotos

  Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har under drygt 20 år följt koldioxidflöden i två svenska skogar. Skogarna tog under lång tid upp koldioxid, men plötsligt började skogen i stället släppa ut lika mycket.

  Nu ska forskare vid SLU ta reda på vad som ligger bakom förändringen i ett nytt projekt. Hypotesen är att samspelet mellan olika mykorrhizasvampar som lever i symbios med träden har förändrats.

  Skogen är en viktig kolsänka, men mätningarna i de två aktuella barrskogarna, Knottåsen i Gävleborgs län och Flakaliden i Västerbottens län, visar att det stora kolförrådet i skogsmarken kan brytas ned och släppas ut i atmosfären.

  ”Vi tror på hypotesen”

  SLU-forskaren Achim Grelle säger att forskarna blev förvånade när skogarna började släppa ut lika mycket koldioxid som de tidigare tagit upp – cirka 3-4 ton koldioxid per hektar och år.

  – I näringsfattiga skogar kan vissa mykorrhizasvampar, närmare bestämt spindelskivlingar, börja bryta ned organiska ämnen för att komma åt kväveföreningar. Den processen leder till ett ökat utsläpp av koldioxid, säger Achim Grelle.

  – Vi tror på hypotesen med svamparna men det är inte säkert att det är den förklaringen som visar sig stämma i slutändan.

  Kan bli vägledande

  Enligt SLU kan forskningsprojektet ”ge en bas till förbättrade klimatmodeller och vägledning för skogsbruket i arbetet med att förstärka skogen som kolsänka”.

  För att ta reda på vad som ligger bakom de ökade koldioxidutsläppen ska forskarna studera flödena av koldioxid och mäta lufttemperatur, nederbörd, vind, solstrålning, marktemperatur och markvattenhalt i de båda skogarna. En av försöksytorna ska också gödslas för att granska kolflödenas och svampsamhällenas utveckling och uppskatta vilken effekt en storskalig gödsling kan ha på den svenska skogens kolupptag.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen