Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 maj 2018

  Svalt intresse för skatteskärpning

  Förslaget om en skatteskärpning för utländska bemanningsföretag får ett tämligen ljumt mottagande av skogsindustrins parter.

  FOTO: Torbjörn Esping

  Under torsdagsmorgonen kunde ATL berätta om regeringens förslag om en skatteskärpning för utländska företag utan driftställe i Sverige. Enligt förslaget ska de börja betala in skatt från första dagen istället för som nu efter sex månader. Målet med förslaget är att minska risken för en snedvridning av konkurrensen.

  Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är motståndare till förslaget. Skogsbranschens arbetsgivarorganisation SLA är inne på samma linje.

  – Det här är en skatterättslig fråga som Svensk Näringsliv snarare än SLA har att hantera men följer deras linje och säger nej, säger Örjan Lenard, biträdande förhandlingschef på skogsbruksområdet på SLA.

  ”Det här är inte något stort problem”

  Han tror inte att förlaget, om det genomförs, i någon större utsträckning kommer att påverka skogsbranschen.

  – Min bild är att det här inte är något stort problem inom SLA-omtrådet. Jag förutsätter att företag som tar in personal från EU vid arbetstoppar i skogen också betalar in sina skatter som de ska, säger han.

  Madelene Engman, avtalssekreterare på GS-facket, ser förslaget som lite felriktat.

  – I huvudsak är de kända problemen störst med svenska företag som anlitar utländsk arbetskraft. Och inte utländska bemanningsföretag som kommer hit, säger hon.

  Inte orimligt

  Däremot är hon rent generellt positiv till alla förslag som leder till att företag oavsett hemvisst ska konkurrera på samma villkor på svensk arbetsmarknad.

  – Det är inte orimligt att kräva att om man har ett utländskt företag här som utför verksamhet ska efterleva kollektivavtalsvillkor men också hantera det rätt både skatte- och lönemässigt, säger Madelene Engman.

  LÄS OCKSÅ: Så ska konkurrensen inom skogsindustrin blir bättreLÄS OCKSÅ: Hela listan: Här är det bäst att investera i skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen