Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 mars

  Svagt resultat för Norrskog

  Norrskog uppvisar ett negativt rörelseresultat för 2018.

  ”Resultatet når inte upp till vårt lönsamhetsmål, och är inte acceptabelt under ett år med så höga priser på sågade trävaror”, säger Norrskogs VD, Olof Söderström.

   Trots svagt resultat vill VD Olov Söderström framhålla den största virkesfångsten i föreningens historia, lönsamma industrier och resultatförbättring för tredje året i rad.
  Trots svagt resultat vill VD Olov Söderström framhålla den största virkesfångsten i föreningens historia, lönsamma industrier och resultatförbättring för tredje året i rad. FOTO: Emmelie Hedenström

  Medan Norra Skogsägarna, Mellanskog och Södra samtliga levererar rekordresultat för 2018 går det fortsatt knackigt för skogsägarföreningen Norrskog.

  Omsättningen ökade ned 7 procent men rörelseresultatet stannade på minus 0,7 miljoner kronor, vilket ändå var en förbättring jämfört rörelseresultatet för 2017, som var minus 10 miljoner kronor.

  Missar målet

  För 2018 landade resultatet före skatt på 1 miljon kronor, och enligt föreningen hämmades det bland annat av den snörika vintern och den torra sommaren.

  ”Det här resultatet når inte upp till vårt lönsamhetsmål, och det är inte acceptabelt under ett år med så höga priser på sågade trävaror både i Sverige och på våra exportmarknader. Som en följd av en rad faktorer kunde vi inte köra våra sågverk för fullt och det slår direkt mot resultatet”, säger Olov Söderström, Norrskogs VD, i ett pressmeddelande.

  Rekordstor virkesfångst

  Samtidigt vill han lyfta fram flera faktorer som faktiskt går åt rätt håll:

  ”Det kanske viktigaste är att vi under året haft en tydlig, positiv påverkan på marknadens virkespriser, framför allt genom våra höga timmerpriser”, säger han och fortsätter:

  ”Även om vi går från dåliga nivåer, kan vi konstatera att vi förbättrar resultatet för tredje året i rad. Våra industrier är lönsamma och fungerar väldigt bra efter de förändringar som gjorts de senaste åren. Vår satsning på långsiktiga skogsägarrelationer, med hållbarhet i fokus, har tagits väl emot och bidrog till att vår virkesfångst blev en av de bästa i föreningens historia”.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen