Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 juli 2019

  Hårdare övervakning av CWD efter svenska fall

  Två fall av avmagringssjuka, CWD, har konstaterats i Sverige i år. Därför utökar SVA nu övervakningen av CWD i det berörda området.

   SVA ökar nu övervakningen av CWD i Norrbotten efter att två äldre älgkor upptäckts med sjukdomen i Arjeplog respektive Arvidsjaur.
  SVA ökar nu övervakningen av CWD i Norrbotten efter att två äldre älgkor upptäckts med sjukdomen i Arjeplog respektive Arvidsjaur. FOTO: Mostphotos

  Sjukdomen CWD (Cronic Wasting Disease) konstaterades första gången i Europa 2016. Sedan dess har generell övervakning gjorts i Sverige och fem andra medlemsländer. Men i våras konstaterades sjukdomen för första gången i Sverige. De två fall som hittills upptäckts i Sverige har drabbat äldre hondjur i Norrbotten. Nu utökar SVA övervakningen i området.

  Inte alltid smittsam

  CWD är en sjukdom som kan uppkomma som åldersförändringar och behöver därför inte vara smittsam. När det gäller de sjukdomsfall som påvisats i Sverige under våren finns det indikationer på att de beror på åldersförändringar. De utökade provtagningarna kan enligt SVA och Jordbruksverket ge ny och bättre information för att bedöma smittsamheten.

  ”Fler prover ger bättre underlag för att bedöma sjukdomens utbredning i området och den eventuella smittsamheten”, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Den generella provtagningen av hjortdjur i EU:s övervakningsprogram för CWD fortsätter som vanligt.

  Fakta: CWD

  CWD, avmagringssjuka, är en dödlig sjukdom som drabbar hjortdjur som älg, ren, kronhjort och rådjur.

  Det är en allvarlig prionsjukdom av typen transmissibel spongiform encefalopati (TSE) som drabbar hjortdjurens centrala nervsystem.

  Sjukdomen kännetecknas av förändringar i hjärnan till följd av ansamling av defekta, smittsamma proteiner. Inkubationstiden är minst ett år.

  Symtomen som är mest framträdande är avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som ökar över tid.

  Sjukdomen kan uppträda i smittsamma former, men även i former som inte alls är smittsamma.

  Källa:SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt

  Relaterade artiklar

  Till toppen