Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 april 2019

  Stort sug efter begagnade skogsmaskiner

  Bristen på nya och begagnade skogsmaskiner driver upp priserna. Nyligen såldes till exempel en begagnad JD skördare som gått närmare 17 000 timmar för 1,1 miljoner kronor.

   JD-skördaren gick för 1,1 miljoner kronor.
  JD-skördaren gick för 1,1 miljoner kronor. FOTO: Klaravik

  Maskinen såldes via Klaravik. Skördaren, en John Deere 1270 E var av 2011 års modell. Den hade fått nytt aggregat och delvis renoverats för knappt 6 000 timmar sedan. För 1,5 år sedan såldes en snarlik maskin som då blev 200 000 kronor billigare.

  Auktionsfirman har märkt ett växande intresse för begagnade skogsmaskiner.

  – För några år sedan hade vi bara ett fåtal, i fjol sålde vi cirka 300 objekt, en fördubbling jämfört med 2017, säger David Kvicklund, kommuniktör på bolaget.

   Rottneskotaren med flisutrustning gick för 1,45 miljoner kronor.
  Rottneskotaren med flisutrustning gick för 1,45 miljoner kronor. FOTO: Klaravik

  Nyligen såldes också Rottneskotare utrustad med flisutrustning för 1 450 000 kronor vilket gör den till en av de dyraste skotarna som sålts på Klaravik. Det var en F18 Rapid av 2011 års modell med 18 000 timmar på mätaren.

  JD-skördaren fanns på Gotland och köptes även av en gotlänning. Men köpare finns över hela Sverige och även utomlands.

  – Vi har haft en hel del köpare från Finland också, säger David Kvicklund.

  Eventuell moms och slagavgift tillkommer på priserna.

  Suget efter skogsmaskiner i Sverige och övriga nordiska länder beror sannolikt på den stora efterfrågan på andra marknader. Under 2018 registrerades det lägsta antalet nya skotare under 2000-talet. Antalet skotare med lastvikt över åtta ton minskade med 17 procent jämfört med 2017. Den som vill köpa en ny skotare kan få vänta upp till ett år på sin maskin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen