Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 november 2020

  Stort sug efter återvunnen textil gynnar Södrasatsning

  Södra ökar inblandningen av återvunnen textil i sin textilmassa från 3 till 20 procent. Det gör massan ännu mer attraktiv bland världens textilproducenter.

   Varje år produceras 110 miljoner ton textil i världen, men bara 1 procent återvinns.
  Varje år produceras 110 miljoner ton textil i världen, men bara 1 procent återvinns. FOTO: Södra

  Varje år produceras 110 miljoner ton textil i världen, men bara 1 procent återvinns. Det kan jämföras med produktionen av papper och kartong på 400 miljoner ton, där hälften kommer från returpapper.

  Textiltillverkningen ger också en stor miljöbelastning vare sig det rör sig om bomull eller syntetfiber från fossil råvara. Det är inte bara ett problem för miljön utan också ett imageproblem för textiltillverkare och modebolag, och suget efter mer hållbara alternativ är stort.

  Återvunnet attraktivt

  Ett sånt alternativ kan vara att göra textil av dissolvingmassa från cellulosafiber, som till exempel Södra sedan 2012 tillverkar vid sitt bruk i Mörrum. Men ännu mer attraktivt är att faktisk ta till vara den enorma textilresurs som bara kasseras varje år. Och det är det marknadssegmentet som Södra riktat in sig på när de i fjol började blanda in återvunnet textilavfall i sin dissolvingmassa.

  Två tredjedelar av textilavfallet är polyester som inte går att använda i dissolvingmassan. Men genom en egenutvecklad teknologi, Once Moore, kan Södra ta in en blandning av bomull och polyester, men även viskos och lyocell som görs av cellulosafibrer, och separera bort syntetmaterialet i processen.

  Ökar inblandningen

  – I fjol var inblandningen 3 procent och vi använde ungefär 20 ton kasserade textilier. I år kommer vi använda ungefär 100 ton textilier och har lyckats öka andelen i massan till 20 procent, berättar Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

   – I nuläget kan vi ta mer betalt för massan med inblandning av kasserad textil, men textilen är också dyrare än vedråvara. Vi får se hur det utvecklas framöver, säger Johannes Bogren.
  – I nuläget kan vi ta mer betalt för massan med inblandning av kasserad textil, men textilen är också dyrare än vedråvara. Vi får se hur det utvecklas framöver, säger Johannes Bogren. FOTO: Södra

  Men Södra är inte nöjda med det, målet är en textilinblandning på 50 procent och till 2024 är planen att 25 000 ton textilavfall ska användas. Men för att nå dit krävs tilläggsinvesteringar.

  Finns inte risk att textilavfallet konkurrera med medlemmarnas virkesråvara?

  – Vi köper redan i dag in en del av lövveden till textilmassan från externa leverantörer, det är den andelen som textilavfallet konkurrera med.

  Bättre betalt

  – I dagsläget är textilavfallet inte billigare än ved, bland annat för att det saknas system för återvinningen, men samtidigt kan vi ta mer betalt för massan. Hur det här utvecklas framöver får vi se.

  Johannes Bogren berättar att fjolåret var tufft för textilmassan. Och det blev inte bättre av pandemin som ledde till minskad klädförsäljning och att många klädbutiker fick slå igen.

  – Men de senaste veckorna har vi sett en väldigt snabb uppgång, inte minst i Kina, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen