Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 augusti 2018

  Stort intresse att avverka i juni

  Den anmälda avverkningsarealen ökade kraftigt under juni och juli. Men för året hittills är ökningarna sammanlagt blygsamma, och för vissa landsdelar minskar i stället avverkningsanmälningarna.

   I Svealand och Norra Norrland är det stort intresse att avverka. I Götaland och Södra Norrland är minskar i stället avverkningsanmälningarna.
  I Svealand och Norra Norrland är det stort intresse att avverka. I Götaland och Södra Norrland är minskar i stället avverkningsanmälningarna. FOTO: Rolf Segerstedt

  Under juni ökade den avverkningsanmälda arealen med 14 procent och under juli med 4 procent jämfört med samma månader i fjol. Det uppger Skogsstyrelsen. I hektar innebär ökningarna 30 136 respektive 20 541 hektar. Det är de största ökningarna för en junimånad sedan 2012 och för en julimånad sedan 2011.

  Liten ökning totalt

  Sett till hela året hittills är ökningen dock mer blygsam, trots skogsindustrins högkonjunktur. Under januari till och med juli var den sammanlagda ökningen av avverkningsanmäld areal 5 procent, och bilden är splittrad sett till olika landsdelar.

  I Götaland minskade den avverkningsanmälda arealen med 20 procent under de fem första månaderna, en minskning som fortsatte under juni och juli med 8 procents nedgång. I Södra Norrland minskade arealen med 10 procent under årets första fem månader och under juni och juli var minskningen 2 procent.

  Geografiskt splittrat

  Hela ökningen hittills i år finns i stället i Svealand och Norra Norrland. För Norra Norrland var ökningen 34 procent under årets fem första månader och 8 procent under juni och juli. För Svealand var ökningen 17 procent under de första fem månaderna samt 22 procent under juni och juli.

  LÄS OCKSÅ: Avverkningsrusch i norrLÄS OCKSÅ: Ett år sedan Mellanskog började leverera till Östrand

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen