Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 juni 2011

  Storsatsning på etanol från trä

  Energimyndigheten ska satsa 130 miljoner kronor på föra fram Sverige i frontlinjen när det gäller etanolforskning. Och det är skogen som ska bli sprit.

  Energimyndigheten vill att Sverige ska ligga i frontlinjen när det gäller forskning om etanol från skogsråvaror.
  Energimyndigheten vill att Sverige ska ligga i frontlinjen när det gäller forskning om etanol från skogsråvaror.

  Nu satsar Energimyndigheten på etanol av trä. De har startat programmet Etanolprocesser som siktar på en teknisk-ekonomisk framgång för etanol tillverkad av lignocellulosa baserad på svensk teknik.

  – Förhoppningen är att programmet ska stärka de svenska aktörerna, både företag och forskare, så att de kan medverka i den internationella utvecklingen, säger Anders Lewald, enhetschef på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

  I frontlinjen

  Energimyndigheten skriver att "Programmets övergripande mål är att bygga upp kunskap och kompetens inriktad mot cellulosabaserad etanoltillverkning som syftar till att utveckla teknik som kan kommersialiseras. Målet är att Sverige fortsatt ska ligga i forskningens frontlinje inom området och att industriella aktörer attraheras."

  Programtiden är 2011-06-09 till 2015-06-30. Den första utlysningen är öppen till och med den 16 augusti 2011.

  Relaterade artiklar

  Till toppen