Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 november 2017

  Kraftiga skillnader i pris för att laga skogsmaskin

  Kostnader för att reparera skogsmaskiner varierar stort mellan tillverkarna. En undersökning med fyra tänkta fall visar på stora skillnader.

   De fem stora skogsmaskintillverkarna fick ange priser för fyra reparationsfall. Och det blev stora skillnader.
  De fem stora skogsmaskintillverkarna fick ange priser för fyra reparationsfall. Och det blev stora skillnader. FOTO: David Larsson

  Skogsbrukets tekniska samverkansgrupp, TSG, har gjort en undersökning av reparationskostnader hos de fem maskintillverkarna EcoLog, John Deere, Komatsu, Ponsse och Rottne.

  I fyra tänkta reparationsfall fick de ange tidsåtgång, arbetskostnad och reservdelskostnad. Förutsättningen var att siffrorna skulle behandlas anonymt och att det handlade om genomsnittliga arbetstider och listpriser.

  Mattias Bränngård, Stora Enso, är sammankallande i Eftermarknadsgruppen, den del inom TSG som gjorde undersökningen.

  – Vi åkte ut till tillverkarna och diskuterade reparationsfallen. Syftet är inte att hänga ut någon utan att belysa skillnaden, säger han.

  Skiljer närmare 100 000

  Och skillnader blev det, stora skillnader. I exemplet med byte av differentialen bak på en stor skotare angav den billigaste tillverkaren en totalkostnad på 58 000 kronor och den dyraste på 154 000. Arbetskostnaden är i det här fallet en mindre del och det är i stället tillverkarnas prissättning av reservdelen som ger den stora differensen.

  – Maskinerna liknar varandra så mycket i dag och jag är förvånad över att det är så stor skillnad, säger Mattias Bränngård och syftar då på hela undersökningen.

  I eftermarknadsgruppen efterlyser man nu mer standardiserade arbetsmoment.

  – I dag är det upp till mekanikern hur reparationen görs.

  I undersökningen hade man också med utbyteskomponenter som ett alternativ. Eftersom reservdelarna utgjorde merparten av kostnaden blir det ett stort genomslag med billigare reservdelar. För en av tillverkarna var i stort sett en halvering av priset för reservdelar.

  – Här finns det mycket pengar att spara för maskinägaren, säger Mattias Bränngård.

  LÄS OCKSÅ: Vallsta letar ekonomiska maskinerLÄS MER: De bygger förarlös skogsmaskinPREMIUM: Marknadsöversikt motorsågarLÄS OCKSÅ: Foto vid varje kap märker stocken

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen