Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 juni 2019

  Stora Ensos fabrik kan ha orsakat legionellautbrott

  Pappers- och kartongtillverkaren Stora Ensos fabrik i Langerbrugge, Belgien, var troligen källan för ett utbrott av legionella som drabbade 32 personer och orsakade två dödsfall för en tid sedan.

   Stora Ensos fabrik i Langerbrugge utanför Gent i Belgien, misstänks vara källan för ett utbrott av legionella som drabbade 32 personer och orsakade två dödsfall.
  Stora Ensos fabrik i Langerbrugge utanför Gent i Belgien, misstänks vara källan för ett utbrott av legionella som drabbade 32 personer och orsakade två dödsfall. FOTO: James Arthur Gekiere/Zuma Press/TT

  Stora Enso samarbetar med flamländska hälsovårdsmyndigheter för att reda ut smittorsaken, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

  ”Utredning pågår fortsatt och vi inväntar resultat. Bruket har vidtagit åtgärder genom provtagning och desinficering av anläggningen i samarbete med myndigheter och internationella legionellaexperter”, skriver Stora Enso.

  I maj uppgav belgiska myndigheter att smittkällan identifierats på basis av laboratorieresultat. De slutgiltiga fynden har dock alltså inte offentliggjorts ännu.

  Stora Ensos bruk i Nymölla låg 2005 bakom ett annat legionellautbrott. Legionella är en bakterie som kan orsaka lunginflammation. Smittan spreds då från brukets bioreningsanläggning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen