Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 november

  Stora Enso vill öka i Skoghall

  Stora Enso utvärderar en storinvestering för att öka kapaciteten vid bruket i Skoghall.

   Stora Enso överväger en investering på mellan 8 och 9 miljarder kronor i ökad kapacitet för massa och kartong vid Skoghalls bruk.
  Stora Enso överväger en investering på mellan 8 och 9 miljarder kronor i ökad kapacitet för massa och kartong vid Skoghalls bruk. FOTO: Stora Enso

  Stora Enso inleder ett förprojekt och ansöker om miljötillstånd för att öka kapaciteten för massa- och kartongtillverkning vid Skoghalls bruk.

  Det rör sig om en ökning av den befintliga integrerade massakapaciteten från 370 000 ton till 780 000 ton per år, samt en potentiell ökning av kartongkapaciteten på 120 000 ton. Efter investeringen skulle bruket bli integrerat till närmare 100 procent, med produktion av ytterligare 220 000 ton marknadsmassa. Dessutom skulle projektet sänka de fossila koldioxidutsläppen avsevärt, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

  Miljardinvestering

  Förprojektet beräknas vara slutfört i slutet av 2021. Om Stora Enso sen väljer att gå vidare rör det sig om en investering på mellan 8,1 och 8,7 miljarder kronor, och produktionen skulle kunna starta tidigast under slutet av 2023. Bruket i Skoghall har i dag en årlig produktionskapacitet på 885 000 ton kartong, 657 000 ton massa och 120 000 ton polymerskikt samt 700 anställda.

  Samtidigt undersöker Stora Enso möjligheterna att tillsammans med Tetra Pak bygga en ny återvinningslinje för dryckeskartonger vid Stora Ensos bruk i polska Ostrołęka. Årskapaciteten för den nya linjen skulle bli 50 000 ton dryckeskartongmaterial, en markant ökning av återvinningskapaciteten för dryckeskartonger i Europa. Förstudien om den nya linjen väntas vara slutförd inom 6 månader.

  Relaterade artiklar

  Till toppen