Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 januari

  Setra tar in sågverkskunnande från Stora Enso

  Tidigare styrelseordföranden för Stora Enso Timber AB, Juha Taavila, valdes på torsdagen in som ny ledamot i konkurrerande sågverksföretaget Setras styrelse.

   Juha Taavila går in som ny ledamot i Setras styrelse men är fortfarande registrerad som ordförande för Stora Enso Timber AB hos Bolagsverket.
  Juha Taavila går in som ny ledamot i Setras styrelse men är fortfarande registrerad som ordförande för Stora Enso Timber AB hos Bolagsverket. FOTO: Stora Enso

  Torsdagen den 9 december valdes LRF:s tidigare VD Anders Källström till ny ordförande för halvstatliga sågverksföretaget Setra. Men styrelsen fick också tre nya ledamöter: Fredrik Munter, VD för delägaren Mellanskog, Lennart Sundén, medlem i Mellanskogs styrelse och tidigare VD för Swedish Match – samt Juha Taavila.

  Fortfarande registrerad

  Valet av Juha Taavila överraskar eftersom han hos Bolagsverket är registrerad som ordförande för Stora Enso Timber AB sedan 2015. Men Juha Taavlia säger att han slutade på Stora Enso i slutet av september i fjol och att han inte har något med den operativa verksamheten att göra längre.

  – Om det nu är så att jag fortfarande är registrerad så är det ett misstag. De kanske inte har anmält den nya ordföranden än.

  Varför slutade du?

  – Jag pensionerade mig. I Finland pensionerar man sig vid 63. Men redan innan min pensionering hade jag inget operativt ansvar längre.

  Borde det inte ha varit känsligt att gå direkt till styrelsen för en konkurrent?

  – Nej, tror jag inte. Jag har varit så långt bort från det operativa på Stora Enso att det inte finns någon konflikt där.

  Sågverkskunnande

  Det blir också Juha Taavila som står för sågverkskunnandet i Setras styrelse framöver, detta sedan Börje Bengtsson, Setras VD mellan 2010 och 2012, avböjt omval till styrelsen.

  Övriga medlemmar i Setras styrelse är Viveka Beckeman, Sveaskogs chefsjurist, samt Per Matses, vice VD och CFO på Sveaskog.

  Vid gårdagens extra stämma beslutades också om höjd ersättning för styrelsemedlemmarna. Ordföranden fick en ökning med 14 procent, från 350 000 kronor till 400 000 kronor, och ledamöterna med drygt 30 procent, från 150 000 kronor till 200 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen