Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 maj 2019

  Stora Enso satsar på kartong i Uleåborg

  Stora Enso konverterar pappersbruket i Uleåborg från produktion av tryckpapper till förpackningskartong.

   Stora Enso ställer om produktionen vid bruket i Uleåborg från tryckpapper till kartong.
  Stora Enso ställer om produktionen vid bruket i Uleåborg från tryckpapper till kartong. FOTO: Picasa/Estormiz

  Det var i fjol som Stora Enso inledde en förstudie om att ställa om produktionen vid sitt bruk i finska Uleåborg från tryckpapper till förpackningskartong. Och nu är alltså beslutet taget om en investering på motsvarande 3,6 miljarder kronor.

  ”Marknadsvillkoren för träfritt bestruket papper har försämrats ytterligare, varför Stora Enso måste påskynda sin transformationstakt genom att öka investeringarna jämfört med tidigare beräkningar”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

  Reklampapper

  Investeringen innebär att en av pappersmaskinerna byggs om för att producera 450 000 ton kraftliner per år. Samtidigt stängs en annan pappersmaskin samt arkningsanläggningen vid Uleåborg.

  Den nuvarande årliga kapaciteten för Uleåborgs bruk är 1 080 000 ton träfritt bestruket papper som använd exempelvis som reklam- och journalpapper. Papperstillverkningen förväntas pågå fram till slutet av september 2020.

  Mindre personal, mer råvara

  Det konverterade bruket kommer anställa 180 medarbetare, vilket innebär att 365 medarbetare sägs upp. Samtidigt uppges råvarubehovet öka med 0,5 miljoner kubikmeter till totalt 2,4 miljoner kubikmeter per år.

  Konverteringen av bruket i Uleåborg inleds under sommaren 2019 och den nya linjen är tänkt att tas i drift i slutet av 2020.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen