Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 mars 2019

  Stora Enso satsar på formpressat i Hylte

  Stora Enso investerar drygt 50 miljoner kronor i en ny tillverkningslinje för produkter i formpressad fiber vid bruket i Hylte.

   Stora Enso investerar för att producera formpressade fiberprodukter som kan ersätta plast.
  Stora Enso investerar för att producera formpressade fiberprodukter som kan ersätta plast. FOTO: Stora Enso

  2012/2013 tvingades Stora Enso lägga ned två pappersmaskiner i Hylte, detta på grund av minskande efterfrågan på tidningspapper. Men nu verkar vinden ha vänt för bruket. I fjol invigdes en ny produktionslinje för biokompositgranulat, en investering på cirka 115 miljoner kronor. Det följdes upp med en satsning på drygt 70 miljoner kronor i ett nytt kompetenscentrum för biokompositer.

  Formpressad fiber

  Nu aviserar företaget en ytterligare investering på drygt 50 miljoner kronor, denna gång i en ny tillverkningslinje för formpressade fiberprodukter. Produkterna ska tillverkas av olika typer av kemisk massa och kemitermomekanisk massa som maskinpressas till önskad form. Råmaterialet kommer att tillverkas vid Stora Ensos bruk i Sverige och Finland och konverteras vid Hylte bruk.

  Tänkbara produkter är bland annat förpackningsartiklar för engångsbruk, som plastfria muggar, skålar, clamshell-förpackningar, tallrikar och lock till kaffemuggar, men även andra livsmedelsrelaterade produkter för att möta konsumenternas efterfrågan på miljövänligare alternativ än plast.

  Den årliga kapaciteten under det inledande teststadiet kommer att vara cirka 50 miljoner produkter, med planer på utökning, och de första produkterna ska introduceras på marknaden i slutet av nästa år.

  Transformationsarbete

  ”Den här investeringen är ytterligare ett steg i vårt transformationsarbete för att ersätta plast och andra fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara alternativ. Investeringen innebär att vi kan hjälpa våra kunder att bygga upp sina varumärken som miljövänliga, cirkulära företag”, säger Sohrab Kazemahvazi, Vice President, Head of Formed Fibre, i ett pressmeddelande.

  Den nya produktionslinjen kommer att drivas av en ny affärsenhet för formpressad fiber som även kommer att arbeta med forskning och utveckling kring nya material och tekniker för formpressad fiber.

  Relaterade artiklar

  Till toppen