Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2020

  Stora Enso investerar 14 miljoner euro på lignin

  Skogskoncernen Stora Enso investerar 14 miljoner euro i byggnationen av en granulerings- och förpackningsanläggning för lignin.

   Granuleringsanläggningen kommer att inrymmas i Stora Ensos bruk i finska Sunila.
  Granuleringsanläggningen kommer att inrymmas i Stora Ensos bruk i finska Sunila. FOTO: Ints Kalnins/TT

  Anläggningen gör ligninet enklare att förpacka och hantera än i pulverform, enligt ett pressmeddelande.

  Granuleringsanläggningen kommer att inrymmas i Stora Ensos bruk i finska Sunila. Byggnationen av anläggningen beräknas påbörjas i slutet av det andra kvartalet 2021 och vara slutförd under det andra kvartalet 2022.

  Enligt Stora Ensos strategi är lignin en av de främsta innovationsmöjligheterna för att skapa tillväxt inom nya användningsområden, exempelvis energilagring, bindemedel och kolfiber, skriver skogskoncernen vidare.

  Lignin används som fenolersättning i lim, som biobaserat bindemedel i stället för bitumen i asfalt, eller i bioplast. I framtiden kan det även användas i energilagringssystem, som exempelvis för batterier till elfordon, i biobaserade bindemedel i plywood och för framställning av kolfibermaterial.

  Stora Enso har framställt lignin i industriell skala vid bruket i finska Sunila sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50 000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin, enligt bolaget.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen